Címlap Promo A fenntarthat...

A fenntarthatóság a PTE egyik zászlóshajója

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2022-ben bekövetkezett energiaár-robbanás a teljes gazdaságra komoly terhet rótt. Ahogy a koronavírus-járvány idején egyik napról a másikra tanultuk meg, hogyan figyeljünk jobban egymásra, ezúttal a társadalom és a gazdaság eszmélt föl, és kezdett nagyobb hangsúlyt fektetni az energiamegtakarításra. A kihívások a Pécsi Tudományegyetemet sem kerülték el, és késztették soha nem látott energiamegtakarítási intézkedésekre Magyarország legzöldebb egyetemét. A kihívások azonban ismét emlékeztettek minket arra, hogy erőforrásaink végesek és életünk fenntartóvá tétele sokszor döntés és fegyelmezettség kérdése.

Decsi Istvánnal, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjával beszélgettünk arról, hogy az egyetem milyen költségtakarékossági és egyben környezetvédelmi intézkedéseket foganatosít, milyen célokat fogalmaz meg a fenntarthatóság szellemében.

Tavaly az energiaárak drasztikus emelkedése volt tapasztalható, emiatt a PTE nagyon fontosnak tartja, hogy növelje a megújuló energia arányát.

2022-ben intézményünk megújulóenergia-aránya csaknem 50% volt.

A Nemzeti Energia- és Klímatervben, valamint a Nemzeti Energiastratégiában egyaránt hangsúlyosan jelennek meg a dekarbonizációs célok. Annak érdekében, hogy Magyarország a „Zöld Gazdaság” térhódításának nyertese legyen, létre kell hozni azt a tudásbázist és kompetenciaegyüttest, amelyek lehetővé teszik, hogy a hazai gazdasági szereplők versenyképesek legyenek a különféle dekarbonizációs technológiák terén. Új nemzeti laboratórium fogja össze és dinamizálja a megújuló energiák területén végzett hazai kutatásfejlesztési tevékenységet. 6,304 milliárd forintos projektbe vágott bele a Pécsi Tudományegyetem, tíz konzorciumi partnerrel. Ez a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL), ami – a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Virológiai Nemzeti Laboratórium után – immár a harmadik kiemelt országos szintű szervezet, amely PTE-s vezetéssel járulhat hozzá Magyarország fejlődéséhez. A Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, és két fő tématerülettel foglalkozik. Ezek a hidrogén–technológiákra és a szén-dioxid hasznosítására fókuszáló programok. A PTE Természettudományi Karán folyó kutatások a hidrogén elektrokémiai előállítására koncentrálnak. A PTE Műszaki és Informatikai Karán már létrehoztak egy üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiai mérnöki szakot, és további kutatások folynak az üzemanyagcellák területén. A PTE Közgazdaságtudományi Karán a munkatársak a hidrogéntechnológiák gazdasági vonatkozásait, valamint a körforgásos gazdasággal kapcsolatos problémákat kutatják – fejtette ki gondolatait.

A kancellár beszélt arról is, hogy a PTE számára fontos törekvés a fenntartható energiagazdálkodás, amelynek eléréséhez számtalan program és esemény lebonyolításában jeleskedik. A PTE Zöld Egyetem Programján keresztül tovább kívánja fokozni a fenntarthatósági törekvéseit. Mindent megtesz annak érdekében, hogy népszerűsítse a környezettudatos szemléletet minden ágazatban, és a fenntartható megoldások elterjedjenek kiemelten a Dél-dunántúli Régió, valamint a hazai és a nemzetközi színtér természeti-, társadalmi- és gazdasági környezetében.

Mindezek mellett a Pécsi Tudományegyetem számos költségtakarékossági intézkedést vezetett be. Ilyen például a fűtésszabályozás, a kiegészítő fűtési lehetőségek kizárása, a külső felületek világításának és díszvilágításának észszerűsítése, az éjszakai és biztonsági világítás minimalizálása az épületekben, energiamenedzsment-rendszer bevezetése és működtetése. Az energiafelhasználás csökkenésének eléréséhez energiatudatosabb gondolkodásra kéri a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit, oktatóit, dolgozóit. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevezetett intézkedések jelentős megtakarításokat eredményeztek, miközben nem rontották a hétköznapok komfortját, a munkavállalók kényelmét. Mindez azt is jelenti, hogy

nagyon sokat tehetünk odafigyeléssel, szokásaink alakításával annak érdekében, hogy a jelenlegi technológiáink mellett is minél fenntarthatóbb módon éljük meg mindennapjainkat.

Ezen elvek tudatosítása és folyamatos napirenden tartása vezethet el a szemléletünk átalakításához, amely már nem csak szavakban, de a mindennapi tettekben is részévé válik életünknek. Cél a felhasznált energia csökkentése és elsődleges szempontként a kevésbé környezetterhelő működés elérése, ami nem mellékesen az üzemeltetési kiadások mérsékléséhez is vezet. Hisz a legolcsóbb energia a fel nem használt energia – zárta gondolatait az egyetemi vezető.

(Támogatott tartalom!)