Komoly sportsikerektől eshetünk el, ha esztelenül eddzük versenyzőinket!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átlagosan két-három, egyes sportágakban akár négy hónapos kényszerpihenő után kezdődik meg az augusztusi versenyszezon. Ez az időszak mind a versenyzők, mind az edzők, és a szakemberek szempontjából nehezített pálya, hiszen senki sem akar sérült sportolókat a klubjában, de a siker kedvéért hajlamosak vagyunk szemet hunyni a fokozatosság elve fölött. Petricsevics Krisztina, a Szentlőrinc SE NB 2 futball-, valamint a Sport36 Komló NB 1 férfi kézilabdacsapat gyógytornásza, sportfizioterapeutája hangsúlyozza a legfontosabb alapelveket!

Sok sportklub csak pár hete ébredt föl Csipkerózsika-álmából, a bajnoki szezon viszont kíméletlenül elkezdődik a napokban: legalábbis a fociban és a kézilabdában biztos. A rapid felkészülési időszak sok veszélyt hordoz magában, kifejezetten akkor, ha nem tartjuk szem előtt a fokozatosság elvét.

Ami az utánpótlás korosztálynál fontos

– Ennyi kihagyás után az utánpótlás élsportban a legfontosabb a közösség, az élmény, a csapatkohézió, és a motiváció újraélesztésre. A terhelés csupán másodlagos. Ezt nem szabad elfelejtenie sem a szülőknek, sem az edzőknek, szakembereknek – mondja Petricsevics Krisztina pécsi gyógytornász, az Eminent Pilates és Gyógytorna Központ alapítója, majd hozzáteszi, hogy az életkori sportágspecifikus felméréseket itt is fontos beépíteni a felkészülési időszakba.

A különböző mozgásvizsgálatok, a tartáskorrekció, és a kondicionális képességek felmérése elengedhetetlen, ha nem akarunk sérült fiatalokkal dolgozni.

A sérüléseket mindig nagyon komolyan kell venni, főleg egy COVID utáni időszakban, ahol sok gyerek nem tér vissza a rendszeres edzéshez, a sportkluboknak pedig úgy kell “összevadásznia” a csapat tagjait. Ha mégis visszatérnek, az utánpótlás korosztálynál elsősorban az ízületi- és szalagsérülések esélye nő meg. A fiatalok pár hónap alatt rengeteget tudnak nőni, amire készülnie kell az edzőknek, szakembereknek.

Ami a felnőtteknél fontos

– A felnőtteknél inkább izomsérülések fordulhatnak elő. A karanténidőszak alatti online edzések bár nagyon hasznosak voltak, nem sportágspecifikus terhelést adtak, így a hirtelen kezdés sérüléshez vezethet – fogalmaz a szakember.

Változott a felkészülési időszak, teljesen felborultak a periódusok

Petricsevics Krisztina szerint a sportkluboknak gyökeresen újra kellett tervezniük a periódusokat. Minden klubnak első körben azt kellett kitalálnia, hogy milyen hosszú felkészülési időszakot hagy a sportolóinak. A hazai sportéletben talán a legnehezebb dolga a focistáknak van, hiszen a bajnoki szezon már augusztus 2-án berobban Pécsre és Szentlőrincre is.

– Nagyon fontos továbbá, hogy most még többet kell az edzőknek differenciálniuk. Nem szabad csak csapatban gondolkodni, a sportolókat egyenként kell felmérni, kezelni, edzeni. Végül elengedhetetlen a szakmai stáb háttérmunkája, amihez fontos a magyar és külföldi szakmai protokollok ismerete, megértése – hangsúlyozza a szakember.

Elkezdődött valami Baranyában, ami példaértékű

A karantén alatt példaértékű összefogás mutatkozott meg a baranyai sportéletben Petricsevics Krisztina szerint. A gyógytornász Facebookos csoportjához, ahol szakmai tanácsokat osztott meg az élsportolókkal, több mint kétszáz versenyző csatlakozott.

– A sportolók érzékelték, hogy klubtól függetlenül szükségük van az iránymutatásra, és a szakmai tanácsokra. Ez a fajta összefogás fémjelezte a hovatartozástól független felelősségvállalást, ami nagyon nagy előrelépés a baranyai sportéletben – tette hozzá a pécsi gyógytornász.


Még több információt itt talál:

Eminent Pilates és Gyógytorna Központ
Cím: 7624 Pécs Váradi Antal u. 12.
Elérhetőség: 06 30/749-1236
Facebook oldal itt!

(X)

Előző sztori

A néhol élénk déli, délkeleti szél hétfőn több helyen megélénkül

Következő sztori

Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1