Címlap Promo Meggyőző szám...

Meggyőző számok: több felvett hallgató, több első helyes jelentkezés a pécsi orvosin

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magasabb felvételi ponthatár mellett több hallgatót tudott felvenni államilag finanszírozott képzésbe a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara az idei rendes felvételi eljárás során, mint az elmúlt években, emelkedett az első helyes jelentkezők száma is. Növekvő érdeklődés figyelhető meg a pécsi fogászképzés iránt is: közel annyian érkeztek az idei magasabb ponthatár dacára, mint tavaly, és mintegy tucatnyival többen, mint 2021-ben. (x)

Július 26-án este nyolc órakor kihirdették az idei év felsőoktatási felvételi ponthatárait, mely során publikussá vált, hogy 2023-ban 417 ponttal lehetett bejutni az államilag finanszírozott pécsi orvosképzésbe, a pécsi fogorvosképzéshez pedig 410 pont kellett. Augusztus 28-án pedig a pótfelvételi ponthatárokra derült fény, melyek szerint a pécsi osztatlan, államilag finanszírozott általános orvosképzésére 430, míg a költségtérítéses képzésre 408 ponttal lehetett bejutni a pótfevételin. Az osztatlan, nappali képzési rendű, államilag finanszírozott fogorvosképzéshez 419, a költségtérítéses képzéshez 446 pontra volt szükség a második körben.

Többen kezdik tanulmányaikat a pécsi orvoskaron, mint az előző években

A PTE ÁOK-n már a 2023 februárjáig tartó jelentkezési időszakban sikerült növelni az általános orvosképzésbe jelentkezők számát: nem kevesebben, mint 1786-an jelezték, hogy Pécsett tanulnának orvosnak, mely jelentkezési rekordnak számít. Az első helyes jelentkezők száma 348 volt, mely a sorrendmódosítás júliusi határidejéig 355-re emelkedett. A rendes felvételi eljárás során 237 fő került be a pécsi általános orvosképzésbe, kilenccel többen, mint 2022-ben, akkor 405-ös ponthatár mellett 228-an érkeztek.

Tanulmányaikat idén szeptemberben kezdők a pécsi orvoskar orientációs napján 2023. szeptember 1-jén (fotó: Verébi Dávid/PTE ÁOK)

Az idei jelentkezési és felvételi számok a korábbi évek tükrében is kiemelkedők. 2021-ben 1662-en adták be államilag finanszírozott orvosképzésre a PTE-re, közülük 318-an jelölték meg első helyen a baranyai orvosképzőt, mely a sorrendmódosítás időszakában 332-re növekedett.

Két éve 410 pont volt a bekerülés feltétele, 214-en érkeztek a pécsi orvosira. Ha 2017-ig visszamenőleg vizsgáljuk az adatokat, azt látjuk, hogy évről évre többen érkeztek a pécsi orvosképzésbe. Hat éve 416-os pontszám mellett 178, öt éve 418-as ponthatár mellett 203, négy éve 422-es ponthatár mellett 207-en, három éve pedig 402-es ponthatár mellett 218-an nyertek felvételt a karra.

Nőtt az érdeklődés a fogorvosképzés iránt is

Jelentősen nőtt az érdeklődés a pécsi fogorvosképzés iránt is: míg tavaly 514-en adták be jelentkezésüket államilag finanszírozott képzésre a februári határidőig, közülük pedig 73-an első helyként jelölték meg a kart, idén év elejéig 787-en jelentkeztek ide, 101-en első helyesként.

Beszédes adat az is, hogy az idei sorrendmódosítási határidőig 108-ra sikerült növelni az első helyes jelentkezők számát, valamint az is, hogy dacára a magasabb 2023-as pontszámnak, közel azonos számú diákot (61-főt) sikerült felvennie a közelmúltban ultramodern fogászati oktatási központtal gyarapodott karnak, mint tavaly (65 fő), 11-gyel többet, mint 2021-ben, 2020-ban és 2019-ben, 12-vel többet, mint 2018-ban, illetve 10-zel többet, mint 2017-ben.

A vadonatúj Fogászati Oktatási Központ az orvoskarral szemben, ahol a leendő fogorvosok képzése zajlik (fotó: Kalmár Lajos)

Annak, hogy idén rekord sokan jelölték meg első helyen a képzéseinket, több oka is van. Folyamatosan dolgozunk a campusunk és az oktatásunk fejlesztésén, szolgáltatásaink bővítésén, remek munkát végez a beiskolázással foglalkozó csapatunk is, és maga az orvosi hivatás is nagy népszerűségnek örvend. Utóbbit igazolja, hogy országosan is emelkedett a jelentkezők száma” – nyilatkozta a felvételi számok kapcsán dr. Nyitrai Miklós.

Az orvoskar dékánja örömteli visszajelzésként értékelte az általános orvos- és a fogorvosképzések iránti érdeklődést, ami a sorrendmódosítás utáni növekvő létszámban már évek óta megmutatkozik mindkét területen. Mint mondta, a kubatúra bővülése, valamint az elmúlt öt évben az oktatói létszám emelkedése is lehetővé tette, hogy évről évre több diáknak adhassanak esélyt a tanulásra, megőrizve, illetve folyamatosan fejlesztve az oktatás minőségét.

Dr. Nyitrai Miklós hozzátette, hogy az angol és a német beiskolázás is eredményesen lezajlott, sikerült azokon a területeken is feltölteniük a létszámokat.

(Címoldali kép: Verébi Dávid/PTE ÁOK)

(Támogatott tartalom!)