Címlap Promo Ott születnek...

Ott születnek az álmok, „ahol a folyók összekötnek”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre gyakoribb térségünkben, hogy cégek határon átívelő projektekbe fognak. A kooperációból rendszerint egyedülálló szolgáltatások, termékek születnek, a munka során pedig földrajzi és kulturális gátakat is leküzdenek a résztvevők. Pécs is büszkélkedhet hasonló együttműködéssel: Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 részeként megvalósuló BLight koncepció keretein belül egy horvát, és egy magyar cég álmodott nagyot.

A B Light projekt keretében két cég talált egymásra: a pécsi Y-collective és a horvát Maxcom fogott közös munkába egy olyan termékért, ami egyedülálló a piacon.

A CTRouter fantázianevű szoftvert 144 123 eurós Európai Uniós támogatás segítségével hívják életre a partnerek, nem kevesebb mint 18 hónap alatt.

Pécsett tavaly júniusa óta hét munkatárs dolgozik a terméken, mely idő alatt több mint 4200 órát töltöttek a fejlesztéssel.

Na de mi is pontosan a CTRouter?

– A CTRouter olyan szoftvermegoldás, amely a telefonhívásokat különböző szabályok alapján tudja célba juttani. Támogatja a régebbi protokollokat, például az ISDN-t, de az új VoIP technológiát és az azok közötti konvertálást is. Hardver és platform (OS) független, szinte bárhova telepíthető. Ehhez készítjük mi a valós idejű webes kezelőfelületet. Testreszabható az ügyfelek igényeihez, és ennélfogva sokkal olcsóbb, mint néhány létező versenytárs megoldása – magyarázza Kovács Bálint, a Y-collective vezető fejlesztője.

Mint mondja, ilyen szoftvereket főként távközlési cégek használnak. Segít a telekommunikációs infrastruktúra megszervezésében azáltal, hogy összekapcsolja a különféle eszközöket (például átjárókat, médiafeldolgozó szervereket, SIP szervereket, alközpontokat és telefonkészülékeket).

A termék fejlesztése önmagában kihívás a projektgazda szerint, a határon átívelő nemzeti összefogás pedig még izgalmasabbá teszi a munkát. Mivel a pécsiek nem beszélnek horvátul, a Maxcom munkatársai pedig magyarul, a kommunikáció angolul folyik. A munka során pedig egymáshoz is ellátogatnak a partnerek, így a horvát kollégák meglátogatták már Pécset, és a pécsiek is voltak már Varaždinban.

„Előny, hogy tudjuk a nyelvet gyakorolni, de egymás kultúrájának megismerése is izgalmas folyamat. Hétről-hétre folyamatos kihívásokat küzdünk le, fejlődünk, mert olyan technológia segítségével valósítjuk meg a projekt ránk eső részét (Vue.js), amit ilyen mélységekben még nem volt szerencsénk használni” – teszi hozzá a projektgazda.

A pécsi Y-collectivenek egyébként nem ez az első terméke, a beeward.buzz szoftver is az ő munkájuk. Ez az új generációs munkahelyi motivációs és jutalmazási rendszer a mindennapi elismerésre és a közösség erejére épít, miközben információval látja el a cég- és HR vezetőket.

(x)