Címlap Promo Stop a proszt...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi Uro-Clin magánklinika és egynapos sebészet hadat üzent a prosztatabetegségeknek. Átfogó program keretében szeretné csökkenteni a prosztataproblémákkal kapcsolatos társadalmi tabukat, a betegségekkel kapcsolatos hiányos ismereteket és tévhiteket a férfilakosság körében.

Programja kiterjed a tájékoztatásra, a megelőzésre, szűrésre, a betegség korai felismerésére és kezelésére. Ehhez minden szükséges infrastruktúra és a legmagasabb szintű orvosi tudás és technológia rendelkezésre áll. A témában és a programmal kapcsolatban dr. Fábos Zoltán urológus főorvost kérdeztük.

– Igaz a mondás, hogy akinek még nincs, annak lesz? A prosztataprobléma előbb vagy utóbb minden férfit érint?
– A prosztata egészségi problémái valamilyen formában sok férfit érintenek életük során, különösen idősebb korban. Bár nem minden férfi fog súlyos prosztata betegséggel küzdeni. A prosztatagyulladás életkortól függetlenül mindenkit érinthet, de gyakoribb a fiatalok és középkorúak körében. A prosztatanagyobbodás pedig az 50 éves kor körül a férfiak körülbelül 50%-át érinti, és ez az arány 80 éves korra akár 90%-ra is növekedhet. A prosztatarák 65 évesnél idősebb korban a leggyakoribb rákbetegség a férfiaknál.

– Mi a prosztata szerepe és miért olyan fontos a férfiak egészségében? 
– A prosztata egy kis mirigy a férfiakban, amely a húgyhólyag alatt helyezkedik el és körülveszi a húgycsövet. Fő funkciójaként olyan folyadékot termel, amely a sperma egyik összetevője. Az emberiség fennmaradásának egy pici mozaikja!

– Nem lehet ezt a betegséget megelőzni? Betegség vagy természetes folyamat a prosztataprobléma?
– Az egyik kiváltó ok maga az öregedés. Ezt ugye, nem tudjuk megelőzni… A másik lehetséges ok a genetikai adottság, ami szintén nehezen módosítható tényező. A harmadik az életmóddal összefüggő tényezők, na ezek viszont rajtunk is múlnak, ezeken lehet és olykor kell is változtatni.

– Hogyan? Sok halat együnk vagy sportoljunk? Ezek már egy kicsit elcsépelt fogalmak nem?
– Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, megfelelő folyadékbevitel és a dohányzás kerülése csökkentheti a prosztataproblémák kockázatát. A rendszeres orvosi vizsgálatok és szűrések (például PSA-teszt) segíthetnek a korai felismerésben és kezelésben. Talán ez a legfontosabb, mert a problémák elkerülésére nincs tudományos képlet. A szűrésekkel viszont valóban megúszhatjuk, hogy ez a betegség legyen a korai halálunk oka.

– Ha már nem tudjuk teljes mértékben kizárni, hogyan ismerjük fel a bajt?
–  A leggyakoribb tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, különösen éjszaka, a vizeletürítési nehézségek, a gyenge vizeletsugár és a vizelés utáni érzés, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen.

– Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?
– A BPH kezelésére gyógyszerek, minimálisan invazív eljárások és szkség esetén műtétek is. A prosztatagyulladás gyógyítása antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel történik. A prosztatarák kezelési lehetőségei közé tartozik a műtét, a sugárkezelés, a hormonterápia és a kemoterápia, a betegség stádiumától függően. A prosztatarák életük során a férfiak körülbelül 11%-ánál alakul ki, halálozási kockázata 2,5% körüli. (American Cancer Society). Fontos tudni, hogy a prosztatamegnagyobbodások többsége jóindulatú és hatásosan kezelhető! Az Uro-Clinnél egy világviszonylatban is kiemelkedő hatékonyságú és minimális invazív kezelési módszert alkalmazunk, a Rezüm-technológiát.

– Sokat hallunk manapság a mesterséges intelligenciáról (MI). Ez hogyan befolyásolja, segíti az urológiai diagnosztikát és kezelést?
– Az MI és a gépi tanulás egyre nagyobb szerepet játszik az urológiában. Algoritmusai képesek nagy mennyiségű adatot elemezni, ami segít a prosztatarák korai felismerésében és a pontosabb diagnózis felállításában.Egyre elterjedtebbé válik a robotsebészet is, amelyet MI vezérelhet, javítva a sebészeti beavatkozások pontosságát és hatékonyságát.

– Mi az Önök programjának lényege?
– Mi a számos urológiai betegség kezelése mellett a megelőzésre, szűrésre, kezelésre és a tájékoztatásra fokuszálunk. A betegséggel kapcsolatos tudás és ismeret lehet a legjobb kezelési hatékonyság. Ezért kampányolunk most is és a jövőben is. 

Az Uro-Clin a program keretében ingyenes szűrési lehetőséget biztosít június 19-én a klinikán. A jelentkezéssel kapcsolatos részletek a weboldalukon megtalálhatóak. Szívesen várják az olyan pécsi cégek jelentkezését, akik beszállnának a programba és támogatnák a még nagyobb számú szűrés lehetőségét munkavállalóik és a lakosság számára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a június 19-i szűrésre beteltek az időpontok. Szeptemberben újabb nyílt szűrési nap lesz!