A tengerentúlra költözött két szalagos varánusz a Pécsi Állatkertből

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Adományozás keretében Sao Paulo-ba költöztek az egyébként szelíd állatok.

Tavaly két alkalommal is keltek szalagos varánuszok a zooban, a nagy testű, állatkerti tartás szempontjából helyigényes fajról van szó, ezért most két példány hosszú útra kelt, Brazíliába, a Sao Paulo-i Akváriumba utazott. A nyolc egyedből néhány felkerült egy olyan cserelistára, mely egyben egy nyilvántartási rendszer is. Ezt a világ állatkertjei amellett, hogy az állataik adatainak rögzítésére használják, akár fel is ajánlhatnak állatokat.

A szükséges engedélyek és az utazás szervezése után október 7-én indult a két fiatal varánusz három napos útjára. Immár új otthonukkal ismerkednek.

Az állatkert honlapján olvasható ismertető szerint: a szalagos varánusz, más néven vízi varánusz (Varanus salvator) Dél-Kelet Ázsia lakója, megtalálható az indonéz szigetvilágban, Ausztrália északi partjainál, illetve Indiában is. A szalagos varánusz ragadozó állat, nevét a sötét testén végigfutó világosabb, szalagszerű mintázatról kapta. Nagyon jól úszik, kormányzásra hosszú, oldalirányban lapított farkát használja. Előszeretettel fogyasztja a dögöket, megeszi a halakat, elkapja a kisebb emlősöket és a madarakat. A táplálék felkutatásában kiváló szaglása segíti. Ha teheti, fajtársainak tojásait, illetve a saját fajába tartozó fiatal példányokat is elfogyasztja. A kínai gyógyászatban testrészeinek gyógyhatást tulajdonítanak, így húsát és belső szerveit is fogyasztják. A szalagos varánusz napjainkra népszerű terráriumi állattá vált, elsősorban Amerikában tartják sokan házi kedvencként.

Előző sztori

Villanyoszlopnak és parkoló autónak csapódott egy gépkocsi Pécs mellett

Következő sztori

Több tucat ember megélhetése és pécsi programok kerültek veszélybe