Több tucat ember megélhetése és pécsi programok kerültek veszélybe

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

140. napja nem érkezik meg ugyanis Pécsre a szerződésben vállalt 1,9 milliárd forintos támogatás a ZsÖK-höz.

Mint azt a Pécs Aktuál megírta, tartozás-számlálót indított a pécsi városvezetés azért, mert május óta hiába várják az állami pénzt, az csak nem akar megérkezni a ZsÖK NKft-hez. Immár 140 napja.

Ugyan nem rendkívüli, hogy csúszik a pénz, erre a korábbi években is volt példa, de olyan sosem fordult elő, hogy május helyett még októberben sem érkezett meg szerződés szerint járó összeg Budapestről.

1,92 milliárd forintról van szó idén, ennyit szeretne tehát kapni Pécs az államtól; mert ebből a pénzből kell működtetni a Zsolnay Negyedet, a Kodály Központot és a Pannon Filharmonikusokat is, illetve valamennyi ZsÖK által szervezett kulturális attrakciót.

Nincs válasz

Bár Kővári Jánosnak, az ÖPE képviselőjének volt egy megoldása, hogy miért nem érkezik a pénz, lapunk megkereste az EMMI-t is, hogy első kézből tudjuk meg, mi az oka az utalás elmaradásának. A minisztérium azonban a másfél-két hete elküldött kérdéseinkre eddig nem reagált.

Rendkívül nehéz helyzetbe hozza ez az állapot az intézményeket, több tucat munkatársuk megélhetése került veszélybe, és akár programok is elmaradhatnak. Az is biztosnak tűnik, hogy a külső, szerződéses beszállítók is várhatnak a pénzükre emiatt. Korábban legalábbis ez volt a bevett a gyakorlat az állami támogatás csúszása esetében.

Tartozásra megy?

A Pécs Aktuál nem hivatalos forrásokból úgy értesült,

az idei 1,9 milliárdos állami kulturális támogatást elképzelhető, hogy beszámítanák abba a több milliárdos tartozásba, amit Pécsnek kell kiegyenlíteni az év végéig.

Hogy ezt jogilag hogyan lehetséges megtenni, az egy érdekes kérdés, de nem lehetetlen egyébként – szakértők szerint. Minderről azonban – tudomásunk szerint – nem született kétoldalú megállapodás, és az önkormányzatot sem tájékoztatták erről a lehetséges döntésről.

Miután Páva Zsolték több milliárdot megspóroltak tavaly, amit az állami hiteltörlesztésre tud fordítani Pécs idén, már “csak” 6 milliárd marad abból a bizonyos 8,5 milliárdos hitelből. Ezt ingatlanpakkal tudná le a város – írtuk meg korábban. Legutóbb Ruzsa Csaba, alpolgármester nyilatkozott a témában, aki szerint erre nyitott is az illetékes minisztérium. 

Előző sztori

A tengerentúlra költözött két szalagos varánusz a Pécsi Állatkertből

Következő sztori

Medvét láttak Miskolcon!