Alpolgármester: jól haladnak a tárgyalások, nyitott Pécsre a minisztérium

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miután Páva Zsolték több milliárdot megspóroltak tavaly, amit az állami hiteltörlesztésre tud fordítani Pécs idén, már "csak" 6 milliárd marad abból a bizonyos 8,5 milliárdos hitelből. Ezt ingatlanpakkal tudná le a város - közölte Ruzsa Csaba, aki szerint erre nyitott is az illetékes minisztérium. Sőt!

A Népszavának mondta el Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere, hogy

egyelőre úgy néz ki, minden a legnagyobb rendben van az állami hiteltörlesztéssel, nyitott az illetékes minisztérium az önkormányzat ötleteire és kéréseire.

Sőt!

Az új városvezetés 2020 márciusában úgy döntött, hogy a 8,5 milliárdos kormányzati hitel-tartozásból idén 2,5 milliárd forintot kifizet (ezt a pénzt még Páva Zsolték spóroltak meg tavaly), a megmaradt 6 milliárdot pedig úgy egyenlíti ki, hogy átadja az államnak azokat az önkormányzati ingatlanokat, amelyek a hitel fedezetét biztosítják. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban részletesen:


A városvezetés ezzel a közgyűlési felhatalmazással kezdett tárgyalást a belügyi tárcával és az államkincstárral – írja most a Népszava. Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, Ruzsa Csaba a lapnak azt mondta,

a tárgyalások jól haladnak, a minisztérium, valamint az államkincstár nyitottságot mutat arra, hogy a város az ingatlanok átadásával szabaduljon meg a tartozásától.

A város célja az, hogy az átadott ingatlanok között ne legyen olyan, ami veszélyezteti az önkormányzat fejlesztési terveit és zavartalan működését. Így nincs az átadásra szánt „csomagban” belvárosi telek vagy épület, önkormányzati bérlakás és olyan ingatlan, amiben kulturális intézmény vagy civil szervezet működne – közölte Ruzsa.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a város ezeket a telkeket és épületeket vissza akarja majd szerezni, ezért szeretnék, ha a kormánnyal kötött szerződésbe belefoglalnák: az átadott ingatlanokra a városnak elővásárlási joga van. Úgy tűnik, a kormány ettől sem zárkózik el, és Ruzsa esélyt lát arra, hogy a város által tervezett hiteltörlesztés szerződését decemberig aláírják.

Az alpolgármester hozzátette:

a tárgyalások szakmai alapon folynak, és az együttműködést eddig nem akadályozta az, hogy Pécset ellenzéki politikusok irányítják.

Ha megszületik a megállapodás, akkor Pécs – átmenetileg – elveszíti vagyonának hozzávetőleg 1-2 százalékát. A pontos veszteséget azért nehéz meghatározni, mert az ingatlanok a könyv szerinti, nem pedig a piaci értékükön szerepelnek Pécs vagyonkataszterében – olvasható a cikkben.

Ruzsa szerint a városvezetés azért döntött úgy, hogy átmenetileg lemond a zálogba felajánlott ingatlanokról, mert ha készpénzbe fizetnék ki a teljes adósságot, akkor szerinte nem maradna elegendő pénz a fejlesztésekre. Az önkormányzat évente 8-10 milliárd forintot tud ugyanis erre a célra fordítani.

(via Népszava)

Hirdetés
Előző sztori

Egyed Mihályra emlékeznek a négycsapatos fiú tornával

Következő sztori

Már hat pécsváradi focista pozitív, karanténban vannak

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1