Címlap Politika Ingatlanokkal...

Ingatlanokkal fizetné vissza a városvezetés a kormányzati kölcsönt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Páva Zsolték által tavaly félretett 2,4 millárdot pénzben, a maradék 6,1 milliárdot viszont csak ingatlanban fizetné vissza az önkormányzat – legalábbis erre bólintott rá a város közgyűlése kedden. Ez egyébként semmit nem jelent, ugyanis előbb meg kellene állapodni a kormánnyal is, de az még visszavan, derült ki az ülésen.

Nem túl nagy meglepetésre a városvezető koalíció megszavazta Pécs költségvetését, így a város idén 63 milliárdból gazdálkodhat. Hiába tiltakozott az ellenzék.

Bár a Közgyűlés előtt apokaliptikus víziók jelentek meg a kormányzati kölcsön visszafizetéséről, ahogy azt elsőként a Pécs Aktuál megírta, végül a városvezető koalíció képviselői úgy döntöttek, ingatlanokkal próbálják meg rendezni a kamatmentes hitelt. Így 6,1 milliárdos ingatlan-csomagot állítanak össze, de azért adnak egy 2,4 milliárdos összeget forintban is, amit még Páva Zsolték tettek félre tavaly a törlesztésre.

A költségvetést (és a kölcsön visszafizetését is) Ruzsa Csaba alpolgármester védte meg a Közgyűlésen, aki alaposan kioktatta az ellenzéket.

Szerinte világosak a célok: működtetni akarják a várost, vissza akarják fizetni a fideszes városvezetés hiteleit, és saját forrásokat akarnak előteremteni gazdaságfejlesztésre és béremelésre. Ruzsa azt mondta, nem riogattak semmivel, csak az örökséget mutatták be és azokat a hatásokat, amelyekkel ez járhatna.

Az alpolgármester szerint azért jó ötlet ingatlanok tulajdonba adásával letudni a kormányzati kölcsönt, mert ezekkel az ingatlanokkal egyébként is kezdenie kellene valamit az államnak. Ha pedig ezt elfogadja a kormány, akkor Pécsnek maradna mozgástere (vagyis pénze) más feladatok ellátására.

Az ellenzék szerint ez a költségvetés megszorításokat tartalmaz, ezért nem támogatták. Úgy vélték, milliókat buktak ezzel a részönkormányzatok, a fogyatékkal élők, tízmilliókat buktak a civilek, és százmilliókat a sport szervezetek, valamint az oktatási és szociális intézmények.