Hölgyek és urak számára egyaránt nagyon élvezetes ez a sport (Fotó: Kurdi József)
Címlap Sport A fénykortól ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Korábban a legmagasabb szinten versenyeztek a pécsi tekések, Rubinszki Rita személyében még egy világbajnokkal is büszkélkedhettek, manapság azonban már csak amatőrként űzik a sportágat. Ami nem változott: nagyon szeretik! Az anyagiakban nem dúskálnak, örülnének, ha melléjük állna egy támogató, számukra a viszonylag kevés pénz is nagyon sokat jelentene.

Nagy volt a nyüzsgés szombaton a pécsi Egyetemi Tekecsarnokban, estek-keltek, vagyis dőltek a bábuk rendesen. A Pécsi Teke SE ugyanis az eszéki testvércsapatát fogadta, amellyel évtizedek óta szervez nagyon jó hangulatú, baráti találkozókat – ilyen volt ez a mostani is.

Évtizedekre nyúlik vissza ez a kapcsolat, olyannyira, hogy ez volt a negyvenötödik! A páratlan években mi vagyunk a házigazdák, a párosokban az eszékiek. Három csapatban csaptunk össze egymással, ami tizenhat-tizenhat játékost jelentett összesen mindkét oldalon, természetesen nem az eredmény volt a fontos. Ahogy mindig, most is nagyon jó volt a hangulat, játszottunk, beszélgettünk, ettünk-ittunk

– fogalmazott a Pécs Aktuálnak Markó Balázs, a Pécsi Teke SE elnöke.

A tekeélet tehát nem állt meg Pécsett, annak ellenére sem, hogy a fénykortól azért most elég messze vannak. Nem is olyan régen még a legmagasabb szinten versenyeztek a férfi és női tekések, utóbbiak a Szuperligában, előbbiek az NB I.-ben indultak, sőt, Rubinszki Rita révén válogatott játékossal büszkélkedhettek, aki világbajnoki címet is nyert!

„Az évek alatt oda jutottunk, hogy mostanra kizárólag amatőr szinten űzik nálunk ezt a sportot. Pedig most is sokan szeretik, ezt bizonyítja, hogy a pécsi városi bajnokságban rendszeresen, szervezett körülmények között mintegy hetven-nyolcvan ember tekézik tizennégy csapatban. Érdemes kipróbálni, mert hamar bele lehet szeretni!”

Sokan fel is fedezték már maguknak a négysávos, Szántó Kovács János utcai tekecsarnokot, amelyet az egyesület bérel az egyetemtől. Sok rendezvénynek volt már helyszíne az utóbbi időben ez a létesítmény.

Vannak, akik nálunk tartják a születésnapjukat, kibérelik családok, baráti társaságok, de céges rendezvényeket is rendszeresen tartunk a csarnokban. Ennek ellenére sajnos eléggé alaphangon tudunk csak működni, fejlesztésekre, festésre már nincs keret. Nagyon örülnénk neki, ha mellénk állna egy támogató, mert számunkra a viszonylag kevés pénz is nagyon sokat jelentene: ha vehetnénk új golyókat, bábukat, zsinórokat, már az jelentős előrelépés lenne

– mondta Markó Balázs.