Klára

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Hirdetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A francia „merev lábak” sportja, amiben nagyon ott vannak a pécsiek!

/

Nem kevesebb, mint 30 éves múltja van a magyar pétanque-ozásnak, amelyben Pécsnek nagyon fontos szerepe van. A könnyen tanulható, és költségkímélő sport varázsa mégis inkább a játékmenetben rejlik, hisz taktika és agymunka nélkül nem megyünk sokra a „merev lábak” sportjában.    

Hirdetés

Ennek a sportnak a gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza, amikor a francia hadsereg a csaták szüneteiben unaloműzés céljából kezdett el játszani. Noha akkoriban (hatástalan) ágyúgolyókkal tették mindezt, a tevékenység olyannyira megtetszett a franciáknak, hogy a 20 században futótűzként terjed el a sport. A mediterrán országokban szinte pillanatok alatt hihetetlen népszerűségnek örvendett a sportág, főleg azért, mert hobbi szinten rengetegen játszották szabadidejükben. A 1950-as években meg is alakult az Európai Pétanque Szövetség.

– Míg a magyar kocsmakultúrában a lengőteke és a kugli aratott, addig a francia nyugdíjasoknál csakis a pétanque jöhetett szóba. Az európai szövetség megalakulásával pedig megfogalmazódtak a szabályok, és elkezdődhettek az Európa bajnokságok és a világversenyek – meséli Kocsis Tamás, a Magyar Pétanque Szövetség elnöke, valamint a Pécsi Vörös Meteor Sportkör Egyesület pétanque szakosztályvezetője.

Kocsis Tamás szerint a nemzetközi pétanqueversenyek élmezőnyéből nem hiányozhatnak a thaiföldiek, a franciák és a belgák, de az ázsiai országok is szélsebesen zárkóznak fel. A thaiföldi hadseregben például kötelező ez a fajta sport, aminek köszönhetően egymillióan pétanque-oznak. Franciaország egyébként 100 ezer igazolt sportolót, Magyarország pedig 350-500 versenyzőt regisztrál.

De mi is az a pétanque?

A pétanque egy könnyen elsajátítható golyósjáték. Játszható egyéniben és párosban fejenként három golyóval illetve három fős csapatban fejenként két golyóval. Egy mérkőzés menetekből áll. A játék célja, hogy a csapatok golyókat közelebb juttassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Ezt közelítő dobással vagy az ellenfél golyójának kilövésével tehetik meg. Mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Egy menet végén az a csapat kap pontot, akinek a golyói közelebb vannak az öcsihez. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot.

Hazánkban több ezren játsszák bulikon, csapatépítő tréningeken és baráti összejöveteleken. Kocsis Tamás szerint azért egyre népszerűbb ez a játék, mert nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha pétanque-ozni akarunk.

– Egy golyókészletet párezer forintért meg lehet vásárolni, ráadásul nem igényel speciális terepviszonyokat. Sétányokon, parkokban, salakos, kavicsos vagy zúzott köves területen szuperül lehet játszani. A szabályok is könnyen elsajátíthatóak, így minden adott egy délutáni kikapcsolódáshoz – magyarázza Kocsis Tamás.

A pétanque-hoz nem csak gömbérzék, koncentráció és térlátás szükségeltetik, de erősen kell taktikázni és egy előre elgondolt stratégia mentén játszani, ha nyerni akarunk!

A magyarok robbanásszerűen fejlődnek

Hazánk jelenleg rendre az európai középmezőnyben végez a nemzetközi versenyeken, de már vannak olyan eredmények, amelyekre büszke a hazai szövetség. Ilyen a Nemzetek Kupájában elért ifjúsági harmadik hely még 2015-ből, de a veteránok is megmutatták mit tudnak 2017-ben, bronzérmesek lettek Monacóban, 2019-ben pedig a „reménységek” (18-23 éves korosztály) lettek dobogósak Franciaországban. Tavaly a női egyéni Európa bajnokságon elért bronzérem a Nemzetek Kupájában, valamint a női válogatott törökországi világbajnokságon elért 11. helyezés is kiemelkedő.

Tatabánya és Budapest után azonnal Pécsen alakult pétanque egyesület, amelyet követően gombamód nőttek ki a baranyai egyesületek. Olyannyira népszerű lett ez a sport megyénkben, hogy már több városban is létesültek egyesületek. Pécs továbbá minden évben helyszíne a szezon első pétanque versenyének, a Frankofón Kupának.  

Pécsen több helyen is kipróbálhatjuk ezt a sportot – azon túl, hogy tényleg bármilyen terep alkalmas a játékra. A Mecsextrém Parkban négy pálya van kialakítva az érdeklődőknek, de szuper gyakorlóterep van a Tettyén, a Zsolnay Negyedben, a Szilárd Leó Parkban, vagy a Középkori Egyetem területén.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon
Előző sztori

Kevesebb halált: összefog Pécs, Szeged és Debrecen

Következő sztori

Estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás

Legutóbbiak innen: Sport

bool(false)