Az NKA Pécs impozáns arénája biztosan meg fog telni a döntő mérkőzéseire – először jövő szerdán randevúznak itt a csapatok (Fotó: NKA Pécs)
Címlap Sport A hónap végér...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eljutott a döntőbe a város két férfi kosárlabdacsapata, az NKA Pécs és a PVSK-Veolia is az NB I. B Piros csoportjában, a nagy érdeklődésre számot tartó finálé kezdetére pedig már csak három napot kell várnunk. Egy pozitívuma kétségtelenül van ennek a házidöntőnek, miszerint a következő szezonban biztosan lesz pécsi együttes a legjobbak között, vagyis az A csoportban!

A két pécsi csapat tekintetében pontosan azt hozta a szezon eddigi része, amire számítani lehetett – óriási versenyfutást. Az NKA Pécs és a PVSK-Veolia is sorra húzta be a meccseit az NB I. B Piros csoportjában, ám az is igaz, hogy az Ivica Mavrenski által irányított akadémisták valamivel kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak, ezt mutatják a számok: az alapszakasz 26 fordulója alatt csak kétszer kaptak ki, míg a menet közben edzőt váltó vasutasok (Juhász Olivér helyére Szrecsko Szekulovics érkezett) ötször is alulmaradtak. Az egymás elleni mérleg egyébiránt 2-0 lett az NKA Pécs javára, otthon 83-58-ra, idegenben 91-82-re győztek Meleg Gergőék.

A fentiekből azonban semmiféle következtetést nem lehet levonni azt illetően, hogy ki fog majd örülni a döntő végén: az erőviszonyok kiegyenlítettek, apróságok dönthetnek. Ami tény, az alapszakaszelsőségnek köszönhetően az NKA Pécs pályaelőnyben van, otthon kezdi a párharcot, ami bizony jelenthet némi fórt, ugyanakkor a PVSK a Hepp Kupában győzni tudott a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Arra is mérget lehet venni, hogy óriási lesz az érdeklődés a mérkőzések iránt, nincs olyan pécsi kosárlabdaszerető, aki ne akarna ott lenni ezeken az izgalmasnak, forró hangulatúnak ígérkező összecsapásokon. Az NKA Pécs csapata korábban az akadémia Fűzy Ákosról elnevezett első pályáján játszotta a meccseit, ám a pécsi házidöntőnek természetesen megadják a módját, nagypályán rendezik meg – figyelembe véve a szurkolói igényeket. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi közel 450-hez képest most már majdnem 1400-an láthatják majd a helyszínen a mérkőzéseket. A PVSK otthona, a Szamosi Nándor Sportcsarnok nem biztosít ilyen mozgásteret, mindössze 600 drukker befogadására képes, ami azt jelenti, hogy jó pár százan lemaradnak a finálé megismételhetetlen fílingjéről. Úgy tudjuk, felmerült, hogy Halász Ákosék a döntő (számukra) hazai meccseire visszaköltöznek a Lauber Dezső Sportcsarnokba, amely évekig, évtizedekig (és még az előző idényben is) a hazai környezetet jelentette nekik, de a létesítményt üzemeltető PSN Zrt.-hez ilyen igényű megkeresés végül nem érkezett. Kár érte, hiszen a Lauberben közel 2500-an szurkolhattak volna a kedvenceknek, ráadásul a sportcsarnokban csak május vége után indulnak el a beharangozott felújítási munkálatok, így tárt karokkal várták volna a pécsi házidöntőt.

A bajnoki döntő programja
Első mérkőzés:
NKA Pécs–PVSK-VEOLIA (május 17., szerda, 19.00
Második mérkőzés: PVSK-VEOLIA–NKA Pécs (május 20., szombat, 18.00)
Harmadik mérkőzés: NKA Pécs–PVSK-VEOLIA (május 23., kedd, 19.00)
Negyedik mérkőzés (ha szükséges): PVSK-VEOLIA–NKA Pécs (május 26., péntek, 18.00)
Ötödik mérkőzés (ha szükséges): NKA Pécs–PVSK-VEOLIA (május 28., vasárnap, 19.00)