Vojvoda Dávid látványos megmozdulásai, távoli triplái és hatalmas zsákolásai mindig sokat adnak a közönségnek (Fotó: Arconic-Alba Fehérvár)
Címlap Sport A magyar válo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mezőny egyetlen veretlen csapata, a legjobb formában lévő Arconic-Alba Fehérvár látogat szombat este Pécsre: az NKA Arénában azzal az NKA Universitas Péccsel találkozik, amely hazai pályán még hibátlan. A magyar válogatott húzóembere, az Alba sztárja, Vojvoda Dávid kemény, színvonalas csatára számít.

A szurkolók, a kosárszerető pécsiek számára kell-e annál több, mint hogy a legjobb formában lévő magyar csapat ellen szoríthassanak az élvonalban, az A csoportban szereplő pécsi együttesnek? Nem kell! Szombat este 19.00 órai kezdéssel a tabella éllovasa, az eddig hatból hat bajnokit nyerő Arconic-Alba Fehérvár látogat az NKA Arénába, ahol egyértelműen esélyesnek számít, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ebben a szezonban itt még egyetlen vendégnek sem sikerült nyernie!

A fehérváriak egyik legjobbja természetesen Vojvoda Dávid, a magyar válogatott kiválósága, aki szerdán hozzátette a magáét a portugál Sporting CP elleni Európa Kupa-győzelemhez, amit hosszabbítás után ért el csapata. Nagy kérdés, hogy ezután maradt-e elég kraft bennük, vagy ez a siker rányomja majd a bélyegét a hétvégi teljesítményükre.

– Nagy fontos meccs volt számunkra, az volt a tét, hogy életben maradjunk, amit sikerült is elérnünk – fogalmazott a Pécs Aktuálnak a Fehérvár 33 éves játékosa, Vojvoda Dávid, akit 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben is az év kosárlabdázójának választottak. – Fizikailag kemény volt a mérkőzés, negyvenöt percig nagy volt az iram, remélem, hogy ez nem vett ki belőlünk sokat. De ez nem is valószínű, mert tudtuk, hogy szerda-szombat ritmus vár majd ránk, így ennek a szellemében készültünk a szezonra az edzőtáborban.

Az erőviszonyok alapján Vojvodáék természetesen úgy is jöhetnének Pécsre, hogy biztosak egy kötelező győzelemben – a kiváló játékos azonban óva inti ettől csapattársait. Tisztában van vele, nem volt véletlen, hogy Meleg Gergőék a Paks és a DEAC elleni hazai bajnokijukat is behúzták, ennek köszönhetően még hibátlanok saját otthonukban.

– Nagyon nehéz csata előtt állunk, láttam a pécsiek néhány mérkőzését, kifejezetten kellemetlen ellenfélnek számítanak! Úgyhogy a szerdai győzelem után hangsúlyoztuk is, hogy akkor lehet örülni a sikernek, aztán csütörtöktől mindenki készüljön teljes erővel a szombati bajnokira! Bár a leendő házigazdák külföldi centere, Manjgafic nem játszik sérülés miatt, ott van egy másik kiváló légiós, Durmo, valamint válogatott szinten kosarazik Meleg Gergő, továbbá számíthatnak Kovács Petire, Kerpire (Kerpel-Fronius Gáspár – a szerk.), és még jó néhány tehetséges fiatalra. Az elejétől fogva száz százalékot kell adnunk!

Ha már szóba került Meleg Gergő, aki legutóbb bekerült a forduló válogatottjába (három légiós és a válogatott Perl Zoltán mellett), megkérdeztük Vojvodától, mi a véleménye arról, hogy az A-csoportos mezőnyben a pécsi csapatban kapják a legtöbb lehetőséget a magyarok, a játékpercek 59,5 százalékát ők tölthetik a pályán. Enélkül Meleg Gergő sem dobna 30 pontot…

– A pécsi csapat tényleg jó hely a magyaroknak, egy követendő példa, amit ott csinálnak, hiszen számítanak az akadémistákra! Annak idején egyébként én is voltam hasonló helyzetben, amikor fiatalon Kaposváron kosaraztam, akkor ott megkaptam a lehetőséget, és akkor tudtam felhívni magamra a figyelmet – mesélte Vojvoda.

Szurkolói szemmel természetesen abszolút nem lenne rossz, ha most szombaton is megmutatná Pécsett, hogy mire képes (egy-két gyönyörű hármas garantált vele kapcsolatban), ugyanakkor a közönség szempontjából az lenne a legjobb, ha Kovács Péterék kihoznák magukból a maximumot, ez pedig elég lenne egy izgalmas, szoros meccshez! Nagy kérdés, ki veszíti el a veretlenségét: az NKA Universitas Pécs hazai pályán, vagy az Arconic-Alba Fehérvár a teljes eddigi bajnoki szereplését illetően?

A mérkőzés szombaton 19.00 órakor kezdődik, kapunyitás 18.15-kor lesz.