Kenderesi Péter és Kersics Dávid a világbajnoki aranyérem után Szarajevóban
Címlap Sport A pécsi dzsúd...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azért az megsüvegelendő teljesítmény, amikor magyar sportoló neve szerepel a világranglista élén – legyen szó bármilyen sportágról. A pécsi dzsúdós, Kenderesi Péter az ifiknél zárta az évet a csúcson, köszönhetően a világbajnoki címének (is), a következő három esztendőben pedig már a junioroknál próbál hasonlóan eredményesen szerepelni.

A sportszerető magyar ember tényleg büszke arra, amikor ilyennel szembesül: egy magyar sportoló áll a világranglista élén! Kenderesi Péter, a PVSK versenyzője csodás évet produkált, amelynek csúcspontja a szarajevói ifi-világbajnokság volt, ahol a magyar dzsúdó első aranyérmét szerezte a férfiaknál ebben a korcsoportban.

– A világbajnokság előtt még hárman vezettük holtversenyben a világranglistát, az éves zárásnál azonban már én kerültem az élre, aminek természetesen nagyon örülök! Ez egy nagyon pozitív visszajelzés az elvégzett munkát és az eredményeket illetően is. Jó zárás volt ez, ugyanakkor minden megy tovább, ugyanúgy kell dolgoznunk a folytatásban is. Idén már más korcsoportban, a junioroknál indulok, a mezőnyt nagyjából ismerem. Az alapozás véget ért, kezdjük a technikázást, aztán jönnek az edzőtáborok – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Kenderesi Péter, hozzátéve, az ünnepek alatt csak rövid időre álltak le az edzésekkel, és a temérdek finom ételből is csak mértékkel fogyasztott.

Nem csoda, hogy folyamatosan oda kell figyelnie magára, néhány nap múlva ugyanis már egy ausztriai edzőtábor vár rá, ahol a világ legjobb felnőtt versenyzőivel is találkozhat.

– Ez az egyik leghíresebb edzőtábor, volt olyan alkalom, amikor összesen tíz olimpiai bajnok vett részt rajta – mesélte edzője, Kersics Dávid, aki édesapjával, Kersics Antallal készíti fel Kenderesit a versenyekre. – Profi körülmények várnak majd ránk, nyitott szemmel fogunk járni, hogy elleshessük azokat a dolgokat, amelyeket esetleg a későbbiekben mi is hasznosíthatunk, legyen szó akár a regenerációról, akár az étkezésről.

A világbajnoki cím és a világranglistán elfoglalt első helye miatt természetesen nagyon sokat várnak a pécsi sportolótól a folytatásban. Edzője szerint ezzel sem lesz baj.

– Ez egy édes teher, meg tudunk vele birkózni! Péter nagyon alázatos, szorgalmas sportoló, akiben hatalmas a győzni akarás: ha ugyanígy folytatja, a juniorok között is érvényesülni fog. Az első féléve tesztüzem lesz, egyelőre marad a 90 kg-ban, meglátjuk, hogyan veszi itt az akadályokat, és ha szükség lesz rá, akkor felmegy 100 kilóra. Idén ebben a korosztályban is rendeznek Európa- és világbajnokságot, mindkettőre jelölték, s mi azon leszünk, hogy ott is legyen ezeken a versenyeken! – fogalmazott Kersics Dávid.

A világranglista-elsőséghez gratulálunk, a 2023-as esztendőre pedig sok sikert kívánunk Kenderesi Péternek!