Címlap Sport A Pécsi Labda...

A Pécsi Labdarúgás Napján ünnepélyesen átadták az Id. Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpontot

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az immár hagyományos rendezvény, a Pécsi Labdarúgás Napja ezúttal nem a megszokott mederben zajlott, nem elsősorban a múltba visszatekintésről, az emlékek felidézéséről szólt, hanem arról, hogy ehhez kapcsolódva ünnepélyesen is átadták az Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpontot.

Minden egyes ilyen alkalommal nagyon jó látni, hogy a régmúlt nagyjai, a korábbi kiváló pécsi focisták, edzők mennyire örülnek annak, hogy újra láthatják egymást. Sorra érkeztek a vendégek az immár hagyományos rendezvényre, a Pécsi Labdarúgás Napjára, amelynek ezúttal a kovácstelepi bázis, az Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpont adott otthont.

„Sikerült méltó névadót találni ehhez az egyedülálló sportközponthoz, amelyben közel háromszáz gyerek sportolhat immár modern körülmények között” – fogalmazott az eseményt megnyitó beszédében dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő ünnepnapnak és mérföldkőnek nevezte a létesítmény átadását – kétségtelenül igaz volt, hiszen ilyen léptékű sportfejlesztés nem mindennap valósul meg Pécsett. Hozzátette, az Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpont megszületése olyan széleskörű összefogás eredménye, ami a mai világban elég ritka.

Az ünnepélyes átadón részt vett Péterffy Attila polgármester is, aki köszöntője elején hangsúlyozta, hogy a város vezetésének nem volt tevékeny része abban, hogy ez a sportközpont megépült. „Minden szereplőnek megköszönjük azt, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott” – jelentette ki.

A rendezvény házigazdája ezúttal is Belénessy Csaba, a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt, aki a tőle megszokott közvetlen, élvezetes stílusban, személyes élményeket felelevenítve beszélt a korábbi pécsi klasszisokról – természetesen elsősorban a névadóról, idősebb Dárdai Pálról.

– Hogy miért vagyunk itt, és miért Dárdai nevét viseli ez a létesítmény? Azért, mert a Dárdai család rengeteget tett le az asztalra Pécs, Baranya, sőt, az egész ország sportjáért. És ugye ennek még nincs vége! – fogalmazott Belénessy. – Én ott voltam azon a meccsen, amelyen idősebb Dárdai Pál négy gólt rúgott az akkor tündöklő Újpestnek, amelyben világsztárok játszottak! Őserő volt benne, olyan gólt lőtt, hogy majd’ szétszakadt a háló. A magyar futball nagy adóssága, hogy Dárdai nem volt válogatott, sajnos mindig kitaláltak valakit helyette, minden kapitánynak más volt a lieblingje. Egyszóval: nagyszerű döntés, remek ötlet, hogy ezt a létesítményt idősebb Dárdai Pálról nevezték el!

A rendezvény hivatalos része egy pódiumbeszélgetéssel zárult, amelyen ifjabb Dárdai Pál volt Belénessy Csaba „vendége”. A korábbi (nagyon sikeres) szövetségi kapitány, a Hertha Berlin volt vezetőedzője elárulta, hogy miért nem drukkolhatunk neki manapság egyetlen csapat kispadján sem.

– Mert engem nem a pénz, hanem a feladat motivál. Nem vagyok olyan edző, aki fél évet itt, fél évet ott tölt, felveszi a fizetést és megy tovább. Nekem mindig voltak céljaim, ha kellett, megrohadtam értük. Most kicsit könnyített életet élek, de elárulom, élvezem! – mondta Dárdai, majd az edzőközponttal kapcsolatban így fogalmazott: – Ez nem csak a pécsi gyerekeké, azt kell elérni, hogy a siklósi, harkányi tehetségek is mind ide akarjanak jönni!

A beszélgetés végén Dárdai Pál a családnak szóló életműdíjat vehetett át, amit a tőle megszokott őszinteséggel és humorral nyugtázott, mondván, ezt elsősorban a felesége, Mónika érdemli meg, nem ő, mert kőkemény munkát végzett otthon a három gyerekükkel, s megteremtette azt a hátteret, amely elengedhetetlen volt a sikerekhez.

A most ünnepélyes keretek között átadott létesítmény közel hárommilliárd forintból valósult meg. Jelenleg két füves és egy műfüves nagypályát használhatnak kint a labdarúgók, a második ütemben mindezt újabb három pályával egészítenék ki. A szakmai munkát nagyban segíti a műfüves csarnoképület.

A rendezvény házigazdája, Belénessy Csaba beszélgetett remek hangulatban ifjabb Dárdai Pállal

A gyerekek már hónapokkal ezelőtt birtokba vették a létesítményt, de az ünnepélyes átadóra most került sor

(Fotó: PMFC)