Címlap Sport A „rekortánsz...

A „rekortánszag” visszacsalta – Zsóka számára az atlétika a nagy szerelem

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár elmondása szerint nem toboroznak, pusztán szájhagyomány útján terjed, hogy náluk jó edzeni, mégis 38-40 sportolóval dolgoznak. A PVSK ügyességi atlétái kiváló eredményeket értek el az utóbbi időben, köszönhetően többek között annak, hogy olyan edzőik vannak, mint Völgyi Erzsébet, vagyis Zsóka, akinek ez a szenvedélye!

Annak idején természetesen ő is atléta volt, s bár 18 évesen sérülés miatt szögre akasztotta a cipőt, egyetemista korában azért visszatért. A tősgyökeres pécsi lány (aki most már Kozármislenyben él) a jó eredményeknek sem volt híján, hármasugrásban például a mai napig ő tartja a megyei csúcsot 12,81 méterrel. Jó néhány klubban megfordult, de ahogy fogalmaz, nem ő váltott, hanem „az egyesületek váltottak alattam”, ugyanis végig a Tüzér utcai pályán edzett, miközben volt a PMSC, a Bázis és a PAC sportolója is.

– Egy időben nagyon fel akartak vinni Pestre, Kasperkiewicz Gábor ugrócsoportjába, de abban az időben úgy éreztem, hogy a sportból nem lehet megélni, úgyhogy nem mentem, és inkább a tanulást választottam – mesélte a Pécs Aktuálnak Völgyi Erzsébet. – Mérnökinformatikusként és mérnöktanárként végeztem a Pollackon, aztán a Közgázon elvégeztem az MBA szakot, majd a TF-en a sportteljesítmény-elemző képzést. Örök életemben tanulni fogok, hiába, nyughatatlan természet vagyok!

Talán pont ennek köszönhető, hogy bár egy időre eltávolodott az atlétikától, csak visszatért a kezdetekhez! Férjével, az UTE korábbi rúdugrójával, Putsay Zoltánnal elvitték Bence fiukat Zsóka egykori edzőjéhez, Fekete Viktóriához, hogy egy picit „mocorogjon”. Több lett belőle.

– Odaálltunk mindketten a pálya szélére, és megéreztük a „rekortánszagot”! Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy mi lenne, ha ezzel is foglalkoznánk, miközben informatikából élünk. Elmentünk, megcsináltuk a középfokú edzői képesítést, majd először Viki néninek segítettünk, aztán elkezdtünk teljes mellszélességgel edzősködni előbb a PSN-nél, majd a tavalyi évtől kezdődően a PVSK-nál.

S hogy mit jelent számukra az atlétika, az edzősködés?

– Az atlétika a szerelem! Egy olyan szenvedély számunkra, amely során ugyan borzasztóan sokat dolgozunk, mégis örülünk neki és boldogok vagyunk!

Az biztos, hogy nincs is okuk a kesergésre, ugyanis jócskán akadnak tanítványok, akik között ráadásul vannak nagy tehetségek is! Garamvölgyi Petra rúdugrásban tavaly ötödik helyen végzett a Kenyában megrendezett U20-as világbajnokságon, ráadásul több mint húszéves korosztályos csúcsot döntött meg. Borhy Anna rúdugróként tagja az U23-as válogatottnak, Brunner Hugó távolugrásban korosztályos országos bajnok, válogatott kerettag, az időközben Gödöllőre igazoló Farkas Bence pedig 200 méteres sprinter, ifi országos csúcstartó, korosztályos válogatott, és már ott vannak mögöttük a fiatalabb tehetségek is a sorban.

– Nagyon büszkék vagyunk az eredményeinkre, mert rengeteg munka van mögötte! Éves szinten több mint negyven verseny, hatvan-hetven versenynap! Annak is nagyon örülünk, hogy az ügyességi atlétáknál, akikkel mi foglalkozunk, harmincnyolc-negyvenes létszámmal dolgozunk, ebből tizenöten versenyeznek. Pedig mi nem toborzunk, egyszerűen szájhagyomány útján terjed, hogy jó nálunk edzeni, jönnek a gyerekek. Aki pedig eljön, idővel hoz magával még egy-kettőt, így szokott ez lenni. Hozzáteszem, a rúdugrás sokak számára vonzó, mert az olyan vagány, extrém szám: több korábbi tornász kislány is szívesen jött hozzánk, hogy kipróbálja magát!

A PVSK-nál zajló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően javulnak a körülmények, nemsokára kész lesz a futófolyosó, amit nagyon várnak – reményeik szerint a novemberben kezdődő fedett szezonra már birtokba vehetik. De nem csak helyi, hanem országos szinten is jobbak a lehetőségek, mint régen: miután az atlétika a kiemelt sportágak közé tartozik, több támogatást kap. „Van benne lehetőség, de dolgozni kell a fejlődésért, az eredményekért és a sikerekért!”

Annak érdekében, hogy minél könnyebben tudjanak támogatást szerezni az ügyességi atlétika számára, 2016-ban életre hívták a Pécsi Atlétika Alapítványt. Az ide befolyt összegeket eszközvásárlásra és a sportolók utaztatására fordították.

És hogy milyen edző Völgyi Erzsébet, akit a tanítványok csak Zsókának neveznek (nem Zsóka néninek, mert azt nem szereti)?

– Kemény vagyok, de alapvetően jó hangulatú és vidám. Ugyanakkor maximalista és nagyon szókimondó. De ezzel együtt szerintem szeretnek a gyerekek!

Különben nem járnának ennyien edzésre…