A pécsi női kosarasoknak nagyon örültek a hoboli kisiskolások, akikkel együtt rajzoltak a kedvencek (Fotó: NKA Universitas PEAC)
Címlap Sport A szászvári é...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy volt az öröm a napokban két baranyai általános iskolában is, ugyanis karácsonyhoz közeledve két intézmény tanulóit is ajándékokkal lepték meg a pécsi kosarasok: az NKA Pécs férfi felnőttcsapata Szászváron, az NKA Universitas PEAC női együttese pedig Hobolon járt.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia idén is megszervezte az ebben az időszakban már hagyományosnak számító cipősdoboz akcióját, amely során a szurkolóknak, játékosoknak, a szülőknek és az ott dolgozóknak köszönhetően ismét nagyon sok ajándék került a csarnokban felállított karácsonyfa alá. A meglepetéseket ezúttal az Akadémiával együttműködési megállapodást ápoló szászvári általános iskola tanulóinak gyűjtötték: a felnőtt férfi csapat négy játékosa, Kovács Péter, Kerpel-Fronius Gáspár, Scherer Bálint és Kollár Bence, valamint sportszervezője, Hole Martin egy jócskán megpakolt kisbusszal indult Szászvárra, a helyi általános iskolához.

– Nagyon jó érzés volt látni, hogy mennyire örülnek az érkezésünknek, és persze a kisbuszban rejtőző ajándékoknak a szászvári gyerekek! Futottak a busz mellett, mosolyogtak, integettek, amikor megérkeztünk. Nagyon szép gesztus ez az Akadémiától! Mi egy sportcsapat, egy sportklub vagyunk, amely kiemelt figyelmet kap, s amely ha csinál egy jó dolgot, azt sokan látják, és talán követik a példánkat. Amióta édesapa vagyok, engem különösen érzékenyen érintenek az ilyen kezdeményezések, örülök, ha részt vehetek és segíthetek bennük – mondta Kovács Péter, a felnőtt férfi csapat sokszoros válogatott játékosa, aki nem mellesleg két kisgyerek édesapja.

Az Akadémia kis csapatát mintegy harminc kisgyerek várta Csernyik Máté testnevelő tanárral a szászvári iskolánál. Miután kipakoltak és szétosztották az ajándékokat, körbevitték őket az intézményben, és megmutatták, milyen sportolási lehetőségek vannak.

– Nagy meglepetés, nagy élmény volt ez a gyerekek számára, akik nem csak az ajándékoknak, hanem a Rátgéber Akadémia sportolóinak is nagyon örültek! – mondta Csernyik Máté. – Sokan szeretnek kosarazni az iskolánkban, és vannak, akik meccsekre is járnak szurkolni. Ha minden jól megy, januárban ott leszünk a férfi csapat egyik hazai bajnokiján is!

Az NKA Universitas PEAC női csapata és szakmai stábja egy olyan faluba látogatott el, ahol jó ideje igazi kosárláz ég: a Szigetvár melletti Hobol kis kosárpalántái rendre ott szurkolnak szüleikkel a lelátón.

– Csapatunk tagjai korábban általuk használt sportfelszereléseikből, dedikált relikviákból, csapatposzterből, mezekből, sálakból, exkluzív, saját logóval ellátott édességekből, szaloncukorból álló csomagokat adtak át az iskolásoknak – mondta Kond Árpád, az NKA Universitas PEAC ügyvezetője. – Ezt követően Mike Zoltánné tagintézmény vezető és Farkas Ádám testnevelő vezetésével megismerkedhettünk a kisiskola életével, mindennapjaival, nagy élmény volt ez számunkra is.

Jó volt látni, hogy a gyerekek milyen csillogó szemekkel néznek a játékosokra – a legjobban talán Kiss Virágnak örültek, a válogatott centert szinte mindenki megismerte, talán azért is, mert a pályán is kilóg a magasságával a többiek közül. Mosolyt csalt az arcokra, hogy a kosarasok bekapcsolódtak egy-egy kézműves foglalkozásba, rajzórába, megkóstolták a gyerekek által az osztályteremben sütött mézeskalácsot, megnézték a gombfoci bajnokságnak otthont adó tornaszobát. Miután pedig a gyerekek magukra is öltötték a megkapott mezeket, rengeteg aláírást is gyűjtöttek a kedvencektől számos közös fotó mellett.

Az NKA Pécs férfi felnőtt csapatának játékosait csupa mosolygós kisgyerek fogadta a szászvári általános iskolában (Fotó: ratgeberakademia.hu)