A IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia egy élvezetes kerekasztal-beszélgetéssel zárult (Fotó: KSMK/Rébay Viktor)
Címlap Sport Az NBA-edző s...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két napon át, vasárnap és hétfőn ismét Pécsre figyelt a kosarasvilág, hiszen a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián többek között NBA-edző, valamint Euroliga-győztes klub vezetőedzője is tartott előadást. A Minnesota Timberwolves együttesét irányító Chris Finch lapunknak beszélt Juhász Dorkáról is.

Akik ott voltak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lelátóján, és végigülték, végighallgatták azt a közel tizennyolc órát a két nap során, biztosan többek lettek, és gazdagabb tudással mentek haza, mint ahogy megérkeztek. A Rátgéber László által megálmodott és életre hívott konferenciasorozat negyedik állomásának sztárvendége a Minnesota Timberwolves vezetőedzője, Chris Finch volt (azért nem rossz kimondani, hogy manapság egymásnak adják a kulcsot Pécsett az NBA-edzők…), aki a Pécs Aktuálnak beszélt a látottakról, tapasztaltakról. Nem túlzás: lenyűgözte mindaz, amivel itt, a konferencia helyszínén találkozott!

– Ami itt van Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, az világszínvonalú! És nemcsak az infrastruktúrára gondolok, ami tényleg elképesztő, ilyet én még nem láttam Európában, hanem az egész közeg. Minden megvan ahhoz, ami egy akadémiai struktúrához kell. Sok szakmai modellt láttam már életemben, de kevés olyannal találkoztam, amely ennyire átfogó lenne. Nagyon örültem annak, hogy részt vehettem ezen a konferencián, mert nagyon magas volt a színvonal, sok témát érintettünk, köztük olyanokat is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a kosárlabdához – fogalmazott Chris Finch.

Az 53 éves, roppant közvetlen és szimpatikus sztáredző elárulta, hogy többször járt már hazánkban – turistaként és edzőként is –, Pécsett azonban először fordult meg. Négy éve az édesapjával kettesben látogatták meg Magyarországot, felkészülési tornákon pedig játékosként is pályára lépett nálunk.

S ha már a Minnesota férficsapatának vezetőedzője járt Pécsett, adta magát a kérdés, mi a véleménye Juhász Dorkáról, aki a Minnesota Lynx női együttesében jut egyre meghatározóbb szerephez a WNBA-ben.

– Egy helyen edzünk, úgyhogy többször is összefutottam már vele, váltottunk is néhány szót. Ahogy az európai játékosok többsége, ő is nagyon tisztelettudó, szerény, nem mellesleg rengeteget dolgozik. Ami visszaköszön a pályán: eleinte nem játszott sokat, de aztán hirtelen sok időt kellett a pályán töltenie, amitől abszolút nem rettent meg, élt a lehetőséggel! Amióta Dorka kezdő, a csapat elkezdett nyerni – nyilván nem csak miatta, de a kettő között biztosan van összefüggés!

A konferencián részt vett a híres brit napilap, The Sun újságírója, Ian Whittell is, aki szerint minden magyarnak, minden pécsinek büszkének kell lennie erre a létesítményre, és támogatnia kell: „A közelmúltban draftolt két játékossal, Juhász Dorkával és James Nnajival ez az akadémia feltette Pécset a kosárlabda világtérképére”.

A pécsi konferenciáknak híre ment már szerte a világban, így biztosak lehetünk benne, hogy a soron következők is nagyon nívósak lesznek. A hétfői program zárásaként Rátgéber László előbb megköszönte az előadóknak a részvételt, majd a lelátón helyet foglaló edzőkhöz fordult:

„Nagyon jó volt átélni egy olyan konferenciát, amelyen legtöbbször a légy zümmögését is hallani lehetett! Ha csak egy dolog megfogott benneteket, már megérte. Jövő januárban, majd nyáron folytatjuk!”

Három kiváló szakember: Rátgéber László az Anadolu Efes vezetőedzőjével, Erdem Cannal (balra), valamint a Minnesota Timberwolves együttesét irányító Chris Finch-csel