Címlap Sport Az NKA Pécs c...

Az NKA Pécs csapata nyerte a II. Egyed Mihály Emléktornát

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Helyezésektől, eredményektől függetlenül minden résztvevő nagyon jó szájízzel búcsúzott a hétvégén a Rátgéber Kosárlabda Akadémián megrendezett II. Egyed Mihály Emléktorna záró napján. A junior fiúk számára megrendezett felkészülési tornát a házigazda NKA Pécs nyerte meg.

Kifogástalan körülmények és színvonalas, izgalmas mérkőzések jellemezték az emléktornát, amelyen a házigazda NKA Pécs csapata mellett a Kecskeméti KA, a Falco KC Szombathely és a MAFC vett részt. Érdekesség, hogy az első hely mögött hármas körbeverés alakult ki (egy győzelem, két vereség), amelyből végül a MAFC jött ki a legjobban – egyetlen pontnak köszönhetően végzett a második helyen, s előzte meg a Kecskemétet, míg a trióból a Falco húzta a legrövidebbet. Az NKA Pécs együttese semmit sem bízott a véletlenre, mindhárom mérkőzését megnyerte, ennek köszönhetően megvédte címét, az első helyen végzett.

Az eredményhirdetésen a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László hangsúlyozta, ezzel a tornával egy olyan kiváló szakemberre, Egyed Mihályra emlékeztek, aki nagyon sokat tett a magyar, azon belül pedig a baranyai, pécsi kosárlabdáért.

– Köszönjük a résztvevőknek, hogy elfogadták a meghívásunkat és eljöttek erre a tornára. Örömteli, hogy ebben a furcsa, szokatlan helyzetben egyáltalán meg tudtunk még szervezni egy ilyen sporteseményt. Mindenkinek sérülésmentes, sikeres szezont kívánok!

Ahogy tavaly, úgy idén is itt volt a tornán Egyed Mihály fia, aki szép szavakkal köszönte meg, hogy nem felejtették el édesapját, és egy rangos tornával őrzi emlékét a Rátgéber Kosárlabda Akadémia.

– Szeretném megköszönni Rátgéber Lászlónak és az akadémiának, hogy ilyen különleges körülmények között, ilyen gyorsan is meg tudták szervezni a tornát, amely most is nagyon színvonalas volt – fogalmazott Egyed Mihály. – Édesapám most biztosan mosolyog odafent, látva, milyen erős mezőny jött össze. Az ő gondolatai idézném: a rendszeres sportolás elsősorban az egészség megőrzését szolgálja, közösséget kovácsol, és csak a sporthoz való alázatos hozzáállás hozhat sikert, amely aztán egész életre szóló élményt ad.

Az eredményhirdetés során az egyénileg díjazott játékosok számára az jelenthetett nagy élményt, hogy kiktől vehették át az elismeréseket. Azoknak, akiket csapatuk legjobb játékosának láttak, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia olasz mentoredzője, a FIBA-instruktor Fabio Fossati gratulált, a torna MVP-je, Schmera Gergely pedig a legendás szlovén szakembertől, a szintén FIBA-instruktor Janez Drvarictól (aki az RKA másik kiváló mentoredzője) vehette át a díját.

Kmézics Zorán, az NKA Pécs vezetőedzője: – Nagyon hasznos volt számunkra ez a torna, öröm volt látni, hogy fél év után újra mérkőzéseket játszanak a fiúk. Köszönjük a három ellenfelünknek, hogy elfogadták a meghívásunkat. Mi meccsről-meccsre jobban játszottunk, s ezeknek az összecsapásoknak köszönhetően végre pontos képet kaptunk arról, hogy milyen fázisban vagyunk, min kell a legtöbbet dolgoznunk annak érdekében, hogy igazi csapattá kovácsolódjunk. Sokat jelentett nekünk, hogy Meszlényi Róbert nagyon sok szituációban szép megoldásokkal szolgálta ki a társait. Ezen a tornán ismét megmutatta a tehetségét, ha így dolgozik tovább, akkor szép karriert jósolok neki.

Ivkovics Sztojan, a Kecskeméti KA vezetőedzője: – Azért nagyon fontosak az ilyen tornák, mert a fiatal játékosok láthatják, milyen kiváló körülmények között lehet dolgozni a magyar kosárlabdában, milyen infrastrukturális lehetőségek vannak. Gratulálok Rátgéber Lászlónak, az akadémiának és Pécs városának is! Nagyon remélem, hogy a Rátgéber Kosárlabda Akadémia és a PVSK mihamarabb megteremt egy mindkét fél számára előnyös együttműködést, megtalálja közösen a helyes utat, mert abban óriási potenciál rejtőzik.

A II. Egyed Mihály Emléktorna eredményei: Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs–Kecskeméti KA 73-71, Falco Vulcano Energia KC Szombathely/A–MAFC 84-82, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs–MAFC 90-48, Falco KC Szombathely–Kecskeméti KA 60-71, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs–Falco KC Szombathely 89-70, MAFC–Kecskeméti KA 58-51.

A II. Egyed Mihály Emléktorna végeredménye: 1. NKA Pécs, 2. MAFC, 3. Kecskeméti KA, 4. Falco KC Szombathely.

Egyéni elismerések.

Az NKA Pécs legjobb játékosa: Kazy Balázs.

A MAFC legjobb játékosa: Bóka-Magó Áron.

A Kecskeméti KA legjobb játékosa: Velkey Géza.

A Falco KC Szombathely legjobb játékosa: Horváth Náthán.

A torna legjobb játékosa (MVP): Schmera Gergely (NKA Pécs).