Érdemes volt idén is Merenyén kezdeni: Maczelka Roland egy több mint tizenöt kilós ponttyal készíthetett közös fotót
Címlap Sport Beindult a pe...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több kép jelenik meg a neten ügyes horgászoknak köszönhetően partra került szép halakról: pontyokról, harcsákról, keszegekről, márnákról. Beindult a pecaszezon, a tavakon és a folyókon is egyre többen hódolnak ennek a szórakozásnak.

Természetesen a horgászboltokban nagyon lehet érezni, hogy mikor van, és mikor nincs szezon.

– Az utóbbi egy hétben, pár napban éreztük, hogy beindult az idei szezon – mondta a Pécs Aktuálnak a pécsi Rácvárosi Horgászbolt tulajdonosa, Péter Krisztián. – Persze mindig akadnak olyanok, akik alig bírják kivárni, hogy elkezdődjön az új év: néhányan már december közepén telefonálnak, hogy január elején jöhetnek-e az új engedélyekért.

Az kétségtelenül jó hír a horgászoknak, hogy az állami jegyek, a fogási napló ára nem emelkedett, miként a Magyar Országos Horgász Szövetség által kezelt vízterületeken sem drágult (vagy csak minimálisan) a területi engedélyek ára. Persze az egyesületi kézben lévő tavak, illetve a magánvizek esetében más a helyzet, ott azért előfordultak jelentős drágulások.

A horgászok által létrehozott különböző Facebook-csoportokban ilyenkor már jócskán látni szép halakról feltett képeket. A süllők után a Dráván gyönyörű márnák akadnak horogra, esznek a harcsák is, és persze a tavakon (és a folyókon is) egyre több kapitális ponty veszít rajta az éhségén.

– Mi mindig márciusban kezdjük a szezont Merenyén, öt éve járunk ilyenkor ide – mesélte a pécsi horgász, Maczelka Roland, aki két barátjával vallatja a vizet a kedvelt horgászparadicsomban. – Kellemes, jó az idő, tükörsima a víz, nagyon élvezzük. Nem mellesleg a halak is jönnek: nemrég fogtam egy közel tizenöt és fél kilós pontyot.

A helyzet nyilván idén sem változik, elsősorban a potykák lesznek a célkeresztben. A horgászok legalább hatvan százaléka télen-nyáron, esőben-sárban pontyra „vadászik”, de nincs is ezzel semmi baj: mindenki találja meg a kedvenc halát, a kedvenc horgászmódszerét. Hiszen a lényeg nem más, mint hogy a pecások jól érezzék magukat a vízparton!

A Dráván kapitális márnák csinálnak olyan kapást, hogy majdnem a vízben landol a bot
Esznek a ragadozók is, a hareszeknek van étvágya