Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig van már vissza az NB I. A csoportos férfikosárlabda-bajnokság 2021/2022-es szezonjából, s a PSVK-Veoliánál edzőt váltottak: a folytatásban már nem Andrija Csirics irányítja a csapatot. Hogy ki ül le az elég forró kispadra, egy-két órája még nem lehetett tudni, a Pécs Aktuál információja azonban jó volt: Horvátországból érkezik a „megmentő”.

Pokoli rosszul szerepel ebben a szezonban a PVSK-Veolia férfikosárlabda-csapata, amely három évvel ezelőtt még bajnoki bronzérmes volt. A mélyrepüléssel és annak okaival nemrég lapunkban is foglalkoztunk, s akkor az egyik hibát épp abban láttuk, hogy nem igazán sikerült megfelelő edzőkre bízni a társaságot. A most menesztett Andrija Csirics az egyik legelhivatottabb, leglelkesebb, leglelkiismeretesebb edző, ez biztos, ugyanakkor gyakorlatilag semmi rutinja nem volt, amikor kinevezték – ráadásul egy rossz passzban lévő élvonalbeli csapat élére. Ilyen helyzetben még a legdörzsöltebb vén rókák is sokszor elvéreznek…

A PVSK honlapján ma délelőtt bejelentették, hogy a klub vezetősége és Andrija Csirics közös elhatározással úgy döntöttek, a bajnokságból hátralévő időszakban már nem ő irányítja tovább a felnőttcsapatot.

– Az, hogy ilyen helyzetben van a csapatunk, mindannyiunkat elszomorít – fogalmazott az ügyvezető, Bán Gábor. – Ugyanakkor nincs arra sem időnk, sem lehetőségünk, hogy lógassuk az orrunkat, mindent meg kell tennünk azért, hogy bennmaradjunk az A csoportban. Csiró hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és egy rossz szavunk sem lehet rá, hiszen szívvel-lélekkel dolgozott a csapatért. Azt azonban ő is érezte, hogy valami nem működik. A mai beszélgetés során végül arra jutottunk, Csiróval egyetértésben, hogy ilyen kevéssel a bajnokság vége előtt az utolsó dolog, amit még meg tudunk tenni, hogy kimozdítsuk a csapatot a negatív spirálból, ha érkezik egy új impulzus. Így az a döntés született, hogy mától nem ő vezeti a gárdát. Hálásak vagyunk Csirónak, amiért egy nehéz helyzetben vállalta, hogy az együttes élére áll, és köszönjük neki az elmúlt hónapok kemény, alázatos munkáját.

A PVSK-Veolia valóban nagy bajban van, könnyen kipottyanhat az élvonalból. Miután múlt szombaton kikapott a szintén az életéért küzdő Atomerőmű SE-től (ki gondolta volna azt néhány éve, hogy ez a két csapat a kiesés ellen fog harcolni?!), jelenleg az alsóházi középszakasz tabellájának utolsó helyén szerénykedik, ami nem sok jót ígér. A középszakaszból már csak három forduló van vissza, ezalatt a pécsiek fogadják a Nyíregyházát, mennek Zalaegerszegre, valamint összecsapnak a Pakssal a Lauberben. Ha az utolsó két helyek valamelyikén végeznek (márpedig minden bizonnyal ott végeznek), akkor a bajnokság utolsó etapjaként egy két győzelemig tartó párharc vár rájuk – aki azt elbukja, alámerül a B csoportba.

S hogy ki mentheti meg a PVSK-t? A klub közleménye így fogalmaz: „A Nyíregyháza elleni hétvégi bajnokin azonban már az új szakmai stáb fogja vezetni együttesünket. Az új vezetőedző személyéről már folynak az egyeztetések, klubunk hamarosan be is jelenti, hogy ki fogja vezetni csapatunkat a hátralévő meccseken”.

A zuhanyhíradóban két megoldást emlegetnek. Az egyik szerint egyszerűen felcserélik a szerepeket a jelenlegi szakmai stábban, vagyis az eddigi másodedző, a szezont még a PINKK női csapatánál kezdő Vanja Miljkovicsot léptetik elő vezetőedzővé. Hallani arról is, hogy a nagy rutinnal felvértezett, bajnoki címet is szerzett szakember, Kmézics Zorán veszi át a PVSK-t – az biztos, hogy a tapasztalata sokat érne ebben a helyzetben.

A Pécs Aktuál azonban úgy tudja, hogy külföldről érkezik a „megmentő”: egy rutinos horvát szakembert jelentenek majd be nemsokára a PVSK-nál.

Frissítés!

Azóta a PVSK honlapján megjelent, hogy amint lapunk is írta, egy tapasztalt horvát szakember, Drazsen Brajkovics veszi át a csapat irányítását. A 61 éves tréner számos csapatot vezetett már hazájában, volt bajnoki bronzérmes, a KK Zagrebbel pedig az Euroligát is megjárta. Női vonalon a BC Elemes együttesével bajnoki címet nyert, de dolgozott Grúziában is, ahol a Dinamo Tbiliszivel lett bajnok és kupagyőztes. 2004-től egy éven át a horvát válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott.