Csirke Ferenc a Zalaegerszeg elleni hazai mérkőzésen mutatkozott be, s rögtön győzelemre is vezette az NKA Universitas Pécs csapatát (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Csirke Ferenc...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tősgyökeres pécsi edző, Csirke Ferenc ült le az élvonalban újonc NKA Universitas Pécs férfi-kosárlabdacsapatának kispadjára. Miután november óta már a Nemzeti Kosárlabda Akadémia rendszerén belül dolgozott, itt edzősködött, úgy érzi, nem mondhatott nemet arra a felkérésre, hogy segítse az A-csoportos együttes munkáját – jövő nyárig, a következő idény végéig írt alá.

Az élvonalban újonc, ennek ellenére a rájátszásért harcoló pécsi csapat egy szerb szakember, Goran Tadic irányításával kezdte meg a szezont, a vezetőedző azonban nemrég bejelentette, hogy családi okok miatt inkább hazájában dolgozna tovább. A Zalaegerszeg elleni nagyon fontos hazai bajnokin már az a Csirke Ferenc irányította Kovács Péteréket, aki november óta a Nemzeti Kosárlabda Akadémián dolgozott az NB I. B Zöld-csoportos, valamint az U20-as fiúegyüttes vezetőedzőjeként, s akivel kapcsolatban Rátgéber László így fogalmazott:

„A szervezetünkhöz sokan jönnek olyanok, akik a szakmaiságot adják, mások az identitást, nagyon kevés olyan ember érkezik, akiben mindkettő egyszerre megvan. Csirke Ferenc ezen kevesek közé tartozik!”

Az ízig-vérig pécsi, nem mellesleg jelentős élvonalbeli tapasztalattal felvértezett szakember irányításával az NKA Universitas Pécs magabiztosan nyerte a ZTE elleni bajnokit, majd a bajnokesélyes Arconic-Alba Fehérvár otthonában is nagyot küzdött, derekasan helytállt. Mindezek után nincs semmi meglepő abban, hogy a klub vezetősége hosszabb távon is vele képzeli el a jövőt: Gőbl Gábor ügyvezető bejelentette, hogy 2025 nyaráig szóló szerződést írtak alá.

– Miután eljöttem Paksról, nem kerestem a felnőttkosárlabdát, zsinórban ez volt a tizenharmadik szezonom – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Csirke Ferenc. – A Nemzeti Kosárlabda Akadémián fantasztikus munkával találtak meg, válogatott tehetségekkel dolgozhattam, ami nagyon szép feladat, ráadásul a játékosok fejlesztése mellett az U20-asoknál volt egy további célunk is, megnyerni a bajnokságot! Aztán jött a felkérés a felnőttcsapat vezetőedzői pozíciójára, amit úgy éltem meg, hogy ha eddig elvállaltam, hogy segítem a munkát az Akadémián, akkor – pár nap gondolkodás után – nem hiszem, hogy nemet lehetett volna mondani erre a feladatra. Megkönnyítette a helyzetemet, hogy eddig is volt rálátásom a felnőttcsapatra, így tisztában voltam vele, hogy mind hozzáállás, mind kohézió szempontjából ez egy ideális társaság. A másik nagyon fontos dolog pedig az volt, hogy én full pécsinek vallom magam, s ha bármennyit tehetek azért, hogy a pécsi szurkolók örüljenek, akkor csinálom!

A pécsi kosárlabdaszeretőknek már sok örömet szerzett edzőként, hiszen egyrészt 2011–2019 között a PVSK férficsapatát irányította, amellyel mind a nyolc szezon során bejutott a rájátszásba, a 2018/2019-es idényben bajnoki bronzéremig vitte, és kiléphetett a nemzetközi porondra, az Európa Kupába. Női vonalon is eredményesen dolgozott, két idényen át volt a PEAC-Pécs vezetőedzője, amelyet a 2021/2022-es szezonban mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában a negyedik helyig vezetett.

– Nagyon jó érzés számunkra, hogy az A-csoportos csapatunknál lehetőséget adhatunk egy olyan pécsi szakembernek, aki mögött már több mint tízéves tapasztalat áll, ennek ellenére még fiatal, nagyon motivált, és továbbra is fejlődni szeretne – mondta Csák Magdolna, az NKA sportigazgatója, a férfiszakág vezetője. – Úgy érzem, a csapatunk és Csirke Ferenc pont jókor, jó időben találtak egymásra: mindkettő teli van bizonyítási vággyal, energiával!

Bízunk benne, hogy ezzel egy újabb sikeres korszak kezdődik a pécsi férfikosárlabdában!