Címlap Sport Dráma a Wembl...

Dráma a Wembley-ben! Az olaszok ellopták az angol örömünnepet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem volt elég kilencven perc, nem volt elég százhúsz sem – büntetőkkel dőlt el a labdarúgó-Európa-bajnokság döntője. Az angolok óriási bulira készültek, de nem ők ünnepelhettek, hanem az olaszok, akik 1968 után másodszor lettek Eb-győztesek.

Az angolok számára úgy kezdődött ez a döntő, mint egy álom. Jött Luke Shaw, és már a 2. percben 1-0 volt! Úgy tűnt, hogy sínen vannak a házigazdák, és ebből orbitális party lesz a vasárnap éjszakában.

Egy bökkenő volt csupán: visszavolt még legalább 88 perc. Soknak bizonyult. Mert bár Gareth Southgate csapata 60–70 percig fölényben futballozott, nem tudta megszerezni a második gólt, a szívósan küzdő olaszok pedig addig iparkodtak, amíg a 67. percben Bonucci révén egyenlítettek. Kezdődhetett minden elölről.

A rendes játékidőben nem született döntés, miként a hosszabbítás is kevésnek bizonyult. Jöhetett a büntetőrúgás – és ekkor megremegtek az angol lábak. Az ötből hármat nem tudtak belőni a házigazdák (hogy miért tinédzserekkel lövetett a kapitány ilyen helyzetben, azért majd magyarázkodjon ő), Donnarumma most is bizonyította, hogy igazi tizenegyesölő, így aztán Olaszország 1968 után 2021-ben is a csúcsra ért!

Megérdemelték: 34 meccs óta veretlenek!

Olaszország–Anglia 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) büntetőkkel 3-2

Labdarúgó-Európa-bajnokság, döntő. London, Wembley Stadion, 67173 néző. Vezette: Kuipers (holland). Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (D. Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini. Anglia: Pickford – Walker, (Sancho, 120.) Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (J. Henderson, 74.; Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Gólszerzők: Bonucci (67.), ill. Shaw (2.).

A döntő előtt egyébként egészen hihetetlen jelenetek zajlottak a Wembley környékén. Az angol drukkerek ugyanis teljesen megőrültek, illetve, legyünk őszinték, úgy berúgtak, hogy nem bírtak magukkal. Verekedtek egymással, megrohamozták a stadiont, tízezrek bolondultak meg az utcákon. Félő, hogy az elbukott döntő után még rosszabb lesz a helyzet!