Címlap Sport Pécsi-orfűi b...

Pécsi-orfűi bronzérem a maratoni kajak Eb-n! Huszonhat kilométer, maga a pokol.

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csodálatos magyar siker született a Moszkvában megrendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon, a Szmrtyka Rebeka–Sinkó Panna páros ugyanis bronzérmes lett. Hogy milyen lehet versenytempóban végignyomni huszonhat kilométert?! Pokoli!

Nagyon sokan szurkoltak tegnap délelőtt Orfűn a magyar női párosnak. A duó egyik tagja, a 21 éves Szmrtyka Rebeka ugyanis a Pécsi Kajak-kenu Club (amelynek bázisa Orfűn van) saját nevelésű versenyzője – aki most már Európa-bajnoki bronzérmesnek vallhatja magát! Huszonhat kilométert nyomtak végig teljes gőzzel párjával, a gödi Sinkó Pannával. Hogy utána hogy érezte magát Rebeka?

„Csak ülök a parton és létezem. Mindenemet átjárja a fáradtság.”

Az utolsó fotók egyike a verseny előtt

A páros számára már a kijutás is győzelemmel ért fel, főleg azok után, hogy Rebeka az edzőtábor kellős közepén megbetegedett. De szó sem lehetett arról, hogy lemondja a versenyt: amikor az édesapja elment érte, hogy elhozza Pécsre az orvosához, leszögezte, hogy a bringáját hagyják csak ott, mert vissza fog menni. Pedig azzal a veséjével volt baj, amelyen két éve tályogot találtak, s amely miatt akkor közel tíz kilót fogyott. Az a lány, aki most ötvenöt kilóval versenyzett…

– Hatalmas büszkeséggel töltött el, ahogy láttam őket versenyezni! Pontosan tudom, Rebeka mennyi mindent tett ezért: hosszú éveket fektetett bele! – mondta a Pécs Aktuálnak a PKKC vezetőedzője, ifjabb Csaba András. – Ők már azzal nyertek, hogy egyáltalán kijutottak az Eb-re, de persze ha már ott voltak, reménykedtünk benne, hogy valahol a dobogó közelében végeznek. Aki Magyarországról kijut ebben a sportágban egy világversenyre, az ugye rossz nem lehet… Ezt pedig bizonyították is: baromi nagyot versenyeztek, csatáztak az ezüstéremért, remekül helyezkedtek, és végül harmadikként értek célba. Óriási eredmény ez Pécsről, Orfűről indulva!

A huszonhat kilométert egyébiránt két óra három perc alatt teljesítette a mezőnyben most debütáló, fiatal magyar páros.

Ezt még nézni is kemény volt!

Egy Európa-bajnoki bronz Moszkvából