Címlap Sport Ki nyer ma? O...

Ki nyer ma? Otthon az angolok, vagy behúzzák az olaszok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma este befejeződik a labdarúgó-Európa-bajnokság, tizenegy óra körül kiderül, ki ül fel a kontinens trónjára. Anglia vagy Olaszország, ez a kérdés.

Szinte pillanatok alatt elröppent ez a néhány hét! Pontosan egy hónappal ezelőtt, egy Törökország–Olaszország mérkőzéssel (0-3) kezdődött a foci-Eb, most pedig

már a finálénál tartunk.

Amely, némi meglepetésre, Anglia–Olaszország párosítást takar (a meccs 21 órakor kezdődik). Menet közben elhullottak olyan esélyesek, mint a hollandok (2-0-s vereség a csehektől a nyolcaddöntőben), a portugálok (1-0 a belgáktól), a franciák (büntetőkkel 5-4 Svájctól), a németek (2-0 Angliától), majd elvéreztek a belgák (2-1 Olaszországtól), az elődöntőben pedig a spanyolok (büntetőkkel 4-2 az olaszoktól) és a dánok (hosszabbítás után 2-1 Angliával szemben). Ketten maradtak tehát talpon, Anglia és Olaszország, vagyis egy olyan válogatott, amely még sosem nyert Eb-t (ráadásul az 1966-os vb-győzelem óta ez az első fináléjuk), és egy egyszeres győztes (1968).

55 év – ennyit vártak tehát az angolok egy újabb döntőre. Hihetetlen!

És hogy ki nyer ma a Wembley-ben? Jó kérdés! Nem megbántva az angoloknak szorítókat, nyugodtan kijelenthető, hogy a szebb focit az olaszok játszották az Eb alatt. Szó sincs már semmiféle catenaccióról, bekkelgetésről, a játék elcsalásáról – Roberto Mancini együttese látványos, élvezetes, lendületes támadófocit játszik betonbiztos védekezéssel megspékelve. Az angoloktól pedig olyan nevekkel, mint Kane, Sterling, Rashford, Foden picit többet vártunk, de azért csínján kell bánni a kritikával akkor, amikor Gareth Southgate a döntőre készül csapatával…

Egyvalami biztos:

az Eb-döntő másnapjára nyolcmillió (!) angol vett ki szabadságot.

Két forgatókönyv lehetséges ma éjszakára: ennek a nyolcmilliónak a nagy része vagy azért fog cudarul berúgni, mert Anglia megnyeri a tornát, vagy bánatában issza le magát a sárga földig. Ennek megfelelően holnap komplett másnap lesz a szigetországban, ez tuti!

A várható kezdőcsapatok

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Saka, Mount, Sterling – Kane.