Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ránézésre meg nem mondaná róla az ember, hogy hány éves. A korábbi válogatott evezős, a mohácsi fitneszguru, Sztárcsevics János már betöltötte a 65-öt, de esze ágában sincs leállni, nyomja az órákat, és próbálja fitten tartani a tanítványait. Őt pedig a három és fél éves fia, Milán hozza nap mint nap jó formába.

Az utóbbi bő másfél évtizedben több ezer embert mozgatott meg Magyarországon – jó alaposan. 2007-ben alapította meg Mohácson a Star Fit Egyesületet tizenöt „harcossal”, azóta rengeteg sportnapot, jótékonysági edzést, Star Fit Bált, erdélyi edzőtábort szervezett. Nem mellesleg meghonosította a nagy népszerűségnek örvendő Fitness Day-t: május 29-én lesz a 14. rendezvény, ezúttal Lánycsókon.

– Már a tizenhatodiknál tartanánk, de a covid közbeszólt. Korábban Mohácson egy ilyen napon hétszáz-ezer embert is megmozgattunk, ha ennyien nem is, azért remélem, sokan eljönnek! Két év kimaradt, sokan leálltak, nehéz ilyenkor visszacsábítani az embereket az egészséges életmódhoz – mondta a Pécs Aktuálnak Sztárcsevics János.

Perszem, ha valaki, ő biztosan nem adja fel! Nem is teheti, hiszen sokak számára példakép: 65 évesen úgy néz ki, mint egy kisportolt harmincas. Nem csoda, hogy nemrég Béres Alexandra kapacitálta, hogy tartson online egy kőkemény x-fight-edzést.

– Sokan harmincöt-, negyven-, negyvenöt évesen nem sportolnak, csak híznak, és varrás mentén repednek. Nem is hiszik, hogy lehet ezt másképp csinálni, és hogy sosem késő elkezdeni. Nekem is sok mindennel meg kellett küzdenem, hiszen 2012-ben be kellett ültetni egy pacemakert. Amikor meghallottam, hogy nekem ilyesmire lesz szükségem, nagyon megijedtem, de a doktornő megnyugtatott, elmondta, ugyanúgy futhatok, sportolhatok, mint korábban. Szinte el is felejtettem az egészet, most került csak újra előtérbe, hogy tudom, cserélni kell a kütyüt! Emellett jobb oldali csípőprotézisem is van, de egyik sem tud megállítani. Attól függ, mit akar az ember. Ha mozogni akarok, mozgok, ha nem akarok, nem mozgok, ennyire egyszerű az egész.

Szerte az országban rengetegen találkoztak már vele különböző fitnesz-rendezvényeken, szinte mindenhol ismerik. Mosolyogva meséli, hogy a konkurencia leginkább úgy hívja, a „vén f.sz”, de egyébként a legelterjedtebb beceneve az „Edző bá”.

Bár kétségtelenül nem mai gyerek, a sport, a mozgás igazi örökifjúvá tette. Amihez hozzájárulnak a szerettei is: felesége, Kling Erika huszonöt évvel fiatalabb nála, gyerekük, Milán pedig mindössze három és fél éves.

– Milán érzelmileg akkora pluszt, pozitív töltetet ad nekem, hogy el sem tudom mondani! Nem mellesleg hihetetlenül fitten tart. Nagy zsivány, nem is tudom, kire ütött! – teszi hozzá viccelődve.

Együtt a család: Erika, a 15 éves fia, Kevin, a kis Milán, és „Edző bá”
Úgy 60 körül. Nincs rossz passzban.