Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az állandóságot és a lojalitást képviseli a klubnál, hiszen immár a kilencedik szezonját kezdte meg Szentlőrincen Pichler Gábor. Amellett, hogy edzőként tudatosan építi, képezi magát, s három éve másodedzőként segíti a felnőtt csapatot, az ügyvezető igazgatói feladatokat is ellátja.

Nyugodtan nevezhetjük az egyik legstabilabb pontnak a szentlőrinci klubnál. Bár mindössze 36 éves, Pichler Gábor immár a kilencedik szezonját kezdte meg a piros-feketéknél, ami azt jelenti, hogy nagyon sok mindennek részese volt, ami az egyesülettel, a felnőtt csapattal történt.

A tősgyökeres pécsi Pichler Gábor (feleségével, Viktóriával és ötéves kislányukkal, Lucával jelenleg is Pécsett élnek) annak idején a PMFC és a PVSK utánpótlásában nevelkedett, felnőtt játékosként a vasutasoknál megjárta az NB III-t, majd több klubnál is megfordult. A pályafutásának azonban nagyon hamar véget vetett egy térdsérülés, amely miatt el kellett fogadnia, hogy „ebben nincs több”. Innentől kezdve még inkább az edzősködés felé fordult, ami már játékoskorában is vonzotta.

– Éveken át Tihanyvári László volt az edzőm, akitől nagyon sokat tanultam. Megpróbáltam tőle ellesni mindent, amit csak lehet – mesélte a Pécs Aktuálnak.

Nem sokat kellett rá várnia, hogy használhassa a megszerzett tudást. A szentlőrinci klub tulajdonosa, Kovácsevics Csaba ugyanis munkakapcsolatban volt vele, s megkereste azzal a lehetőséggel, hogy dolgozzon náluk az utánpótlásban. Igent mondott.

– Nagyon örülök, hogy így alakult! Szinte az összes korosztályt végigjártam az ovisoktól az U19-ig, voltam Bozsik-központ vezető, valamint a tartalékcsapat vezetőedzője. A felnőtt futballba aztán az 2019/2020-es szezonban csöppentem bele, amikor Gombos Zsolt másodedzőjeként dolgozhattam az NB III-ban. Emlékezetes idény volt, hiszen a végén feljutottunk a második vonalba.

Azóta is ott vannak az NB II-ben, ahol az első és a második idényükben is a 16., vagyis bentmaradó helyen végeztek. Köszönhetően többek között Pichler Gábor munkájának, aki nagyon élvezi, amit csinál, de nem ül a babérjain, folyamatosan képezi magát.

– Tudatosan építem a pályámat, nem szeretnék lépcsőfokokat átugrálni. Megvan az A-licenszem, folyamatosan tanulok, napi szinten több órát foglalkozom a futballal. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél több tapasztalatot szerezzek, amellyel felvértezve egyszer egy profi csapatnál lehessek vezetőedző!

Jelenleg a fiatal, modern gondolkodású, ambiciózus szakemberekből álló szakmai stáb tagja, amelyet Jeremiás Gergő irányít vezetőedzőként. Persze ott van a rutin, a tapasztalat is Kovácsevics Árpád kapusedző személyében!

„Mindezt látva én nagyon bizakodó vagyok az előttünk álló szezont illetően!”

Edzőként nyilván ott van a kirakatban, hiszen a mérkőzéseken mindenki látja a kispadon, ugyanakkor jóval kevesebben tudják, hogy a háttérben is rendkívül fontos feladatot lát el. Az évek során a tulajdonossal kialakult kölcsönös bizalomnak köszönhetően ugyanis 2017-től pénzügyi és menedzsment vonalon is szerepet vállalt a klubnál a nem mellesleg okleveles közgazdász végzettséggel rendelkező Pichler Gábor, majd amikor az első csapat feljutott az NB II-be, az együttest működtető St. Lőrinc Kft. ügyvezető igazgatója lett.

– Sokak számára talán furcsa lehet ez a kettős szerepkör, de hála istennek mindenki jól tudja kezelni ezt a helyzetet a klubon belül. Úgy gondolom, inkább előnyökkel jár, mint hátrányokkal, hogy két szemszögből, a pénzügyeket és a szakmát illetően is van rálátásom a történésekre.

Az utóbbi évek történéseire pedig méltán lehetnek büszkék Lőrincen! A 2020/2021-es szezonban ugyanis bemutatkozhattak az NB II-ben, ahova nem csak átszállójegyet váltottak: bentmaradtak, majd a következő idényben mindezt megismételték.

– Az NB II-es klub menedzselése óriási kihívás úgy, hogy a mezőny legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodunk. Ez egy embert próbáló feladat! Emiatt aztán különösen nagy bravúrként éljük meg a menedzsmentben dolgozó kollégákkal együtt, hogy az elmúlt két szezonban bent tudtunk maradni a másodosztályban. A többi klub képviselői, vezetői többször is meglepődve kérdezgettek minket, hogy mégis miként tudjuk ezt megoldani, véghezvinni?!

A 2019/2020-as szezon végén adódó lehetőséggel élt a klub, elvállalta az NB II-t, aminek a pozitív hatásait, előnyeit most is élvezik. Jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúrát illetően, szervezetileg és a klubimázs tekintetében is rengeteget léptek előre. S hogy mindezt miként lehet fenntartani a jövőben is?

– Elsősorban olyan helyi vagy helyi kötődésű, Szentlőrinc-érzelmű kollégákkal tudjuk ezt fenntartani, akik azonosulnak a klub értékeivel, és a klub érdekeit tartják elsődlegesnek! Véleményem szerint ez a legfontosabb! – fogalmazott Pichler Gábor, akinek nagyon sokat jelent, hogy családja, szerettei mindenben támogatják.

Az utóbbi években sok sikernek örülhetett Szentlőrincen