Az Olimpia Milano U18-as csapata ma délután megérkezett a Nemzeti Kosárlabda Akadémiára, kezdődhet a közös munka
Címlap Sport Európa topcsa...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő másfél hétben a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lesz a központja utánpótlás szinten az európai kosárlabdázásnak, hiszen a legkiválóbb klubok csapatait fogadják! Mától keddig itt edz és készül a legsikeresebb olasz együttes, az Olimpia Milano U18-as fiúgárdája, szeptember 22–24. között pedig a II. International Gienger Hungária Preseason Tournament keretein belül ismét eljön Pécsre a Barcelona, az Olimpia Milano és a Stellazzurra Roma U16-os fiúcsapata!

Az elkövetkező napok fantasztikusak lesznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, hiszen az európai utánpótlás kosárlabdázás krémjét alkotó klubok korosztályos csapatait látják vendégül. Az, hogy a legsikeresebb olasz klub, az Olimpia Milano már visszatérő vendég, továbbá az, hogy a Barcelonával és a Stellazzurrával sem először találkoznak a pécsi akadémisták, pontosan jelzi, milyen szintre léptek az utóbbi egy-két évben!

Ma délután megérkezett Pécsre az Olimpia Milano U18-as fiúcsapata a két klub közötti szakmai együttműködésnek köszönhetően. Ezt a pillanatot több egyeztetés előzte meg, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László például májusban több napot töltött az észak-olasz klubnál, és személyes megbeszéléseket folytatott többek között a felnőttcsapat vezetőedzőjével, a négyszeres Euroliga-győztes Ettore Messinával. Az Olimpia Milano hamar viszonozta a látogatást, június végén Pécsett járt az olasz klub szakmai küldöttsége, amely Rátgéber Lászlóval egyeztetett az együttműködés lehetőségeiről.

A szakmai kapcsolat jelentőségét, horderejét jól jelzi, hogy az Olimpia Milano Olaszország legsikeresebb klubja, és egész Európában a legjobbak közé tartozik! A „Scarpette Rosse”, vagyis a „Kis Vörös Cipők” – így becézik a Milánót, mert annak idején az Egyesült Államokból importált piros Converse All-Star cipőket kaptak a játékosok – 30-szoros olasz bajnok, 8-szoros Olasz Kupa-győztes, 3-szoros Euroliga-aranyérmes, 4-szeres Olasz Szuper Kupa-győztes. A felnőttcsapatot jelenleg a fentebb már említett olasz edzőóriás, Ettore Messina vezeti, de dolgozott itt korábban (2011–2013) Sergio Scariolo, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya is, aki 2019-ben világbajnoki címig vezette csapatát.

Mindezek fényében nem kis szó, hogy az Olimpia Milano U18-as fiúcsapata öt napot tölt Pécsett, amely során többek között együtt edz az akadémistákkal, valamint hétfőn és kedden is edzőmérkőzést játszik egymás ellen a két gárda. Aztán alighogy becsukják maguk mögött az ajtót a milánóiak, máris jön az U16-os fiúcsapatuk, amely részt vesz a szeptember 22–24-én a Nemzeti Kosárlabda Akadémián zajló II. International Gienger Hungária Preseason Tournamenten! A mezőny félelmetesen erős lesz, erre a tornára bármelyik európai topklub szívesen kapott volna meghívót, hiszen az Olimpia Milano mellett ismét itt lesz a Barcelona, valamint egy másik kiváló olasz együttes, a Stellazzurra Roma is.

A II. International Gienger Hungária Preseason Tournament programja

Szeptember 22., péntek: FC Barcelona–Olimpia Milano (11.00), NKA Pécs–Stella Azzurra Roma (14.00).

Szeptember 23., szombat: Stella Azzurra Roma–FC Barcelona (10.00), Olimpia Milano–NKA Pécs (13.00).

Szeptember 24., vasárnap: NKA Pécs–FC Barcelona (10.00), Olimpia Milano–Stella Azzurra Roma (13.00).