Címlap Sport Filmen a mess...

Filmen a messinai csoda: ablakon beadott kétmillió, szurkolóból férj, Euroliga-bronz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Húsz éve fogalom a pécsiek, a pécsi kosárlabda-szurkolók számára a szicíliai város, Messina: 2001. április 20–22. között Európa trónjáért harcolt a MiZo-Pécsi VSK. Győzni mentünk Messinába, mondja Rátgéber László az Euroliga négyes döntőjének jubileuma kapcsán készült varászlatos filmben.

Történelmet írt a MiZo-Pécsi VSK kereken húsz esztendővel ezelőtt, hiszen kijutott az Euroliga négyes döntőjére, s éremmel, egy gyönyörű bronzzal tért haza Messinából. Akkor nem volt olyan pécsi szurkoló, aki ne akart volna ott lenni a szicíliai városban – egészen hihetetlen, de ezerkétszázan (!) kísérték el a Rátgéber László irányította lányokat (mentek repülővel, busszal, autóval, felélve a megtakarításokat, vagy hitelt felvéve), gyakorlatilag hazai hangulatot varázsolva a csarnokba.

Pedig nem volt könnyű a helyzet, már ami a jegyértékesítést illeti. A messinai négyes döntőről készült filmből többek között kiderül, hogy egy önzetlen pécsi polgár ablakon beadott kétmillió forintjából tudtak különgépet szerezni a Malévnél… Amelyen aztán együtt utazott a csapat a szurkolókkal, s ez a néhány órás repülőút többek számára egész életre szóló kapcsot eredményezett: Károlyi Andrea mellé például leült egy nagyon szerencsés fiatalember, aki később a kiváló játékos férjévé avanzsált.

„Győzni mentünk Messinába”,

emlékezett vissza húsz év távlatából Rátgéber László mesteredző. Ha addig legalább egyszer kikaptak volna a sorozatban, talán megnyerik az elődöntőt, de sajnos a rutinos, minden hájjal megkent francia sztárcsapat, a Bourges meglepte a pécsi lányokat a meccs elején, 14-2-re ellépett, és végül 62-52-re győzött – véget vetve az aranyálmoknak. De 2001. április 22-án, pontosan húsz évvel ezelőtt jöhetett a bronzmeccs, amelyre összekapta a csapatot Rátgéber, felrázta a lányokat, akik aztán 66-58-ra megverték a cseh Gambrinus Brnót!

A hazaérkezés után jöhetett a Széchenyi téri ünneplés, amely Rátgéber szerint akkor elérte az őrület intenzitását. Messina azóta fogalom Pécsett: az az ezerkétszáz szurkoló, aki akkor ott lehetett, nagyon szerencsésnek vallhatja magát. És van mit mesélnie a gyerekeinek, unokáinak…