Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szezon vége óta egyre csak sokasodnak a kérdőjelek a PMFC házatáján. Egyelőre nem tudni, ki lesz a vezetőedző, maradhat-e Vas László, továbbá azt sem látni, kik alkotják majd a keretet a 2022/2023-as idényben. A Pécs Aktuál információi szerint olyannyira elegük van a játékosoknak a kialakult helyzetből, hogy gyakorlatilag menekülnek – a házi gólkirály már lelépett, és várhatóan sokan fogják még követni.

A nemrég befejeződött idényben 48 ponttal a 11. helyen végzett a PMFC az NB II-ben. Miután egy évvel korábban, még újoncként 64 pontot gyűjtve a 4. lett, vitathatatlan, hogy az eredményességet illetően messze elmaradt önmagától.

De nem csak ez számít. A piros-feketék a játék tekintetében is alulmúlták önmagukat. Egész egyszerűen élvezhetetlen volt az a fajta ívelgetős futball, amivel operáltak – márpedig nem ártana szórakoztatni a szurkolókat, akik azért mennek ki egy-egy meccsre, hogy szép dolgokat lássanak a pályán a kedvenc csapatuktól. Ilyesmiben, valljuk meg, nem sokszor volt részük a legutóbbi idényben.

„Borzalmas”

– így jellemezte saját csapata futballját a PMFC egyik játékosa. Maguk a spílerek is utálták ezt a fajta stílust, amit természetesen a vezetőedző, Vas László határozott meg. Akik tudtak volna futballozni a piros-feketéknél, nem voltak képesek tudásuk legjavát nyújtani, hiszen nem passzolt hozzájuk a rendszer, így aztán jobb híján végigvergődte a szezont az egész csapat, alig várta mindenki, hogy vége legyen.

Bartha az élvonalba jutott a Kecskeméttel

És itt érdemes tenni egy kitérőt. Az élvonalbeli rutinnal jócskán felvértezett, ráadásul szinte helyi srácnak számító (komlói születésű) Bartha László 2020 nyarán érkezett a PMFC-hez. Nem kérdés, tudott volna segíteni – ha kihozzák belőle a maximumot. Nem sikerült, s mindössze egy évvel később távoznia kellett, miután állítólag az öltözőben majdnem tettlegességig fajuló vitába keveredett a vezetőedzővel. Azóta látjuk, mi történt vele: a legutóbbi szezonban a Kecskemét alapembere volt, amely feljutott az élvonalba…

Negatív megjegyzések, vállalhatatlan hangnem

Arról, hogy az utóbbi időben mélypontra süllyedt a vezetőedző és a játékosok közötti kapcsolat, rengeteget lehetett hallani. Szóba került már az is, hogy Vas László ellen játszanak a fiúk – hogy így volt-e, nehezen kideríthető, mindenesetre tény, hogy az eredmények nem jöttek. Az egyik futballista így írta le számunkra a helyzetet:

„Az ember boldogan megérkezett az edzésre, aztán fél pillanat alatt nagyon gyorsan elvették a jókedvét a sorozatos negatív megjegyzésekkel, a vállalhatatlan hangnemmel. Arról nem is beszélve, hogy azt éreztették velünk, mintha Florentino Pérez, vagy éppen Carlo Ancelotti járkálna a klubházban. Kézfogás a szemünkbe nézés nélkül…”

Mindennek meg is lett az eredménye. A PMFC egyrészt nem produkált jó szezont (bentmaradt, de ha ez a cél ennél a patinás klubnál, akkor megette a fene az egészet!), ráadásul amint vége lett az idénynek, mást sem hallani, mint hogy a játékosok a szélrózsa minden irányába menekülnek.

Az már hivatalos, hogy

a legutóbbi két bajnoki évad házi gólkirálya, Adamcsek Máté távozott, ő Nyíregyházán folytatja pályafutását.

Nem kérdés, értékes játékos, ha valakitől, akkor tőle legalább láthattunk szemet gyönyörködtető megmozdulásokat, gólokat – a szentlőrinciek tudnának erről mesélni… De nem ő lesz az egyetlen fecske, aki elrepül, állítólag a csapat nagy része távozni akar, még azok is, akiknek élő szerződésük van.

Amellett ugyanis, hogy elegük van a pocsék hangulatból és ebből a játékstílusból, mindezidáig nem tárgyalt velük senki a folytatásról. Így aztán inkább úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik a sorsukat, és inkább ők lépnek – mielőtt lemaradnának más lehetőségekről.

Mindezek után mi lesz Vas Lászlóval?

A szakember vezetésével a 2019/2020-as idényben magabiztosan kerültek fel a piros-feketék az NB III-ból a másodosztályba, akkor még minden rendben volt. A következő szezonban ráadásul bravúrosan szerepeltek az NB II-ben, egy ideig úgy tűnt, dobogón végeznek, ahonnan végül lecsúsztak, de a negyedik pozícióért csakis kalapemelés járhat – a játék viszont már akkor sem volt az igazi. A nemrég befejeződött idény azonban minden téren, az eredményességet és a játékot illetően is csőd volt. Lapunk úgy tudja, ennek meg is lesz a következménye,

információink szerint a 2022/2023-as évadot már nem Vas Lászlóval kezdi meg a PMFC.

Fotó: PMFC