Címlap Sport Ha Jorcsákék,...

Ha Jorcsákék, akkor küzdősport – a világkupán apa és lánya is bronzérmes lett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon szép eredményekkel zárta a Budapesten megrendezett WAKO kick-box világkupát a PTE PEAC RFC küzdősportszakosztálya. A Jorcsák család két érmet is szerzett, s az édesapa és lánya, József és Dorina elárulták, bíznak benne, hogy nem ez az utolsó olyan közös versenyük, amelyen mindketten dobogóra állhattak.

Az egész családot megfertőzte Jorcsák József a küzdősportok iránti szerelemmel, kivéve a feleségét, aki maximum drukkol a szeretteinek, s ahogy Dorina fogalmaz, ő mindenki lelki trénere. Mindhárom, immár felnőtté vált gyerekük belekóstolt a ringek világába, ráadásul hamar kiderült, hogy a most 33 éves Ramón, a 31 éves Vivien és a 27 esztendős Dorina is tehetséges.

– Mindhárman elérték a csúcsot junior korukig, magyar bajnokok voltak – mesélte lapunknak az édesapa, aki kétszeres Európa-bajnok, különböző szakágakban 43-szoros (!) felnőtt magyar bajnok. – A felnőttmezőny azért más, Dorina most itt is kipróbálta magát.

A Budapesten megrendezett WAKO kick-box világkupa mindkettőjük számára nagyon jól sikerült, hiszen érmesek lettek: József a veteránoknál -94 kg-ban, Dorina a felnőtteknél -70 kg-ban végzett a harmadik helyen. A legkisebb testvér számára hosszú kihagyás után ez egy nagy visszatérés volt.

– Bár a szüleim részéről gyerekkoromban voltak próbálkozások, hogy inkább aerobikozzak, ússzak vagy lovagoljak, de nem igazán sikerült nekik eltávolítani a küzdősporttól – mondta Dorina. – Abszolút beleszülettem abba, hogy apu jött-ment a versenyekre és hozta a kupákat, az érmeket, én pedig mentem vele az edzésekre. Hétévesen már versenyen voltam. Sajnos a legutóbbi öt évet kihagytam, mert az egyik edzésen belenéztem egy jókora pofonba, és beszakadt a dobhártyám, megsérültek a hallócsontok. Jött egy kis kényszerszünet, ami aztán az érettségi és az egyetem miatt végül elég hosszúra nyúlt. De nagyon hiányzott már a sport, az ezzel járó életritmus, úgyhogy másfél-két éve visszatértem, és azóta ez volt az első igazán komoly versenyem.

És nem az utolsó! Apának és lányának ugyanaz a terve: mindketten szeretnének ott lenni az idei Európa-bajnokságon.

– Nagyon szép lenne, ha a világkupa után az Eb-n is együtt versenyezhetnénk, és mindketten felállhatnánk a dobogóra! – fogalmazott a korábban junior Eb-n ezüstérmes Dorina, édesapja pedig így folytatta a gondolatokat: – Nekem ötvenöt évesen ez lesz az utolsó évem a páston, nagyon örülnék neki, ha Törökországban képviselhetném a magyar színeket!

Kívánjuk, hogy sikerüljön!

A PTE PEAC RFC küzdősport szakosztály eredményei a budapesti WAKO világkupán: Bartucz Ricco felnőtt -91 kg K1 3. hely, Jorcsák József veterán -94 kg kick-light 3. hely, Jorcsák Dorina felnőtt -70 kg low-kick 3. hely, Gyöngyösi Veronika felnőtt -65 kg K1 3. hely, Ladover Barna junior 71 kg K1 3. hely, Melis Bálint junior 54 kg K1 3. hely, Maros Maximilián junior 75 kg K1 2. hely.

Edzők: Jorcsák József, Blazsekovics Ferenc, Horváth László.

A PTE PEAC RFC csapata a világkupán