Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vége a nyári felkészülésnek, a hazai élvonalban és a másodosztályban a hétvégén már bajnokikat játszanak. Az NB II.-ben három baranyai csapatnak is szoríthatunk, a PMFC mellett ott van a mezőnyben a Szentlőrinc és a HR-Rent Kozármisleny is.

Nem sok egy kicsit három baranyai csapat az NB II.-ben? – teszik fel rendszeresen a kérdést a focidrukkerek. Valóban soknak tűnik, hogy harminc kilométeren belül három másodosztályú klub is működik – sem gazdasági erő, sem jó játékos nincs annyi ebben a térségben, hogy ezt elbírja. Ugyanakkor ráparancsolni egyikre sem lehet, hogy ugyan már, ne éljetek a lehetőséggel, maradjatok csak eggyel lejjebb…

Persze könnyen lehet, hogy ennek a helyzetnek jövő nyáron megisszák majd a levét. A 2022/2023-as bajnokság ugyanis nagyon keménynek ígérkezik, hiszen a létszámcsökkentés érdekében amellett, hogy lesz két automatikus kieső, a felettük végző három csapatnak osztályozót kell majd vívnia a bennmaradásért egy-egy NB III.-as bajnokkal. Mondjuk, lehet ezt másképp is nézni: három tuti kieső helyett csak kettő lesz, az osztályozón pedig azért könnyen felül lehet múlni egy harmadik ligás ellenfelet.

Hogy mire lesznek képesek a baranyai csapatok, nehéz megtippelni, hiszen rengeteg változáson mentek keresztül a nyári szünetben. Mindháromnál új vezetőedzővel vágnak neki az idénynek, a PMFC-t immár Weitner Ádám, a Szentlőrincet Jeremiás Gergő, a Kozármislenyt pedig Tóth László irányítja. A játékoskeretekben is hatalmas volt a jövés-menés, miként nyilván a leendő ellenfeleknél is, így nehezen belőhető, hogy hova helyezzük a baranyai triót. Egyvalami biztos, a pécsi piros-feketéknél feljutásról nem kell álmokat szövögetni, a maximum a középmezőny lehet. Az előző két idény 16. helyénél most talán előrébb lép a Szentlőrinc, amelynél egyértelmű a cél: a 10–15. pozíciók valamelyikét szeretnék megszerezni, vagyis megkímélnék magukat az osztályozótól. Az újonc Kozármislenytől nagy dobást nem várunk, ha a kék-fehérek bentmaradnak, akkor tökéletesen elégedetten dőlhetnek majd hátra a szezon végén.

Az 1. forduló baranyai érdekeltségű meccsei: Gyirmót FC Győr–Szentlőrinc (július 30., szombat, 17.30), Soroksár–HR-Rent Kozármisleny (július 31., vasárnap, 17.30), PMFC–Békéscsaba (július 31., vasárnap, 19.00).