A pécsi piros-feketék jól játszottak a Kozármisleny elleni bajnokin, de a három pontot nem tudták megszerezni, csak egyet (Fotó: PMFC)
Címlap Sport Így számolgas...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi szurkolók nagyon szomorúan látják, hogy pengeélen táncol a nagy tradíciókkal rendelkező, sokak által szeretett labdarúgócsapat, a PMFC. A piros-feketék nyolc fordulóval az NB II.-es szezon zárása előtt kieső helyen állnak, mindenki azt találgatja, hány pont, hány győzelem kell ahhoz, hogy bennmaradjanak. Mátyus János vezetőedző elmondta lapunknak a „tutit”.

A legutóbbi bajnokin, a HR-Rent Kozármisleny ellen jó volt látni a fiúkat, végre olyan teljesítményt tettek le az asztalra, ami bizakodásra ad okot. A szénájuk azonban továbbra is nagyon rosszul áll, hiszen már lement a szezon több mint háromnegyede, a 26 meccsen szerzett 28 ponttal mégis kieső helyen állnak – négy búcsúzó van, ők a „legjobbak”. Mindez azt jelenti, hogy maradt nyolc mérkőzés, amelyen kiharcolhatják a bennmaradást. Arra a kérdésre, hogy hány pontra, milyen teljesítményre van szükség ahhoz, hogy ezt elérjék, a vezetőedzőtől, Mátyus Jánostól kértünk választ.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján negyven ponttal biztos, hogy bennmaradnánk a bajnokságban – mondta a Pécs Aktuálnak Mátyus János. – Ez azt jelenti, hogy a hátralévő nyolc fordulóban négy győzelemre, vagy legalább három sikerre és néhány döntetlenre lenne szükségünk. A célunk elérése érdekében minden mérkőzésen a tőlünk telhető legjobb eredmény elérése érdekében lépünk pályára.

Arra a kérdésre, hogy meglesz-e a negyven pont, senki sem tud válaszolni. Az biztos, hogy a PMFC-nek négy hazai és négy idegenbeli meccse van vissza, játszik még az éllovas Nyíregyházával (hétfőn), a második ETO-val és a negyedik Szegeddel, valamint a bennmaradásért vívott harcban közvetlen riválisnak számító Tiszakécskével, Honvéddal és Budafokkal. Tizenkét pont megszerzése abszolút nem lehetetlen feladat, ugyanakkor nyilván elgondolkodtató, hogy a tavasszal eddig lejátszott nyolc mérkőzésen mindössze három jött össze…

– Amikor elvállaltam a PMFC irányítását, akkor az elsők között mondtam el, hogy a csapatomnak olyan hozzáállással kell játszania, ahogy azt tettük például legutóbb a Kozármisleny elleni találkozón. Nagyszerű szellemben, remek mentalitásban futballoztunk kilencven percen keresztül. Az viszont fájó, hogy az aznapi teljesítményünk nem párosult győzelemmel – fogalmazott Mátyus János, akinek megjegyeztük, jó volt látni, hogy a szögleteknél volt egy tudatos elképzelésük, amiből két gól is született. – Ha egy csapat nehéz helyzetbe kerül, akkor hatványozottan hangsúlyt kell fektetnie a pontrúgásokra. A Kozármisleny elleni meccset megelőző kéthetes válogatott szünetben ezekkel a rögzített játékelemekkel sokat foglalkoztunk, örömteli, hogy ennek tétmérkőzésen is volt látszata, és kétszer be tudtuk venni ellenfelünk kapuját.

Bízunk benne, hogy a hátralévő fordulókban a pontrúgások mellett játékban is fel tud majd nőni a csapat a feladathoz. Kemény menet lesz, az biztos, de a pécsi szurkolók nagyon reménykednek benne, hogy nem egy roppant kellemetlen meglepetéssel ér majd véget számukra a szezon!

A PMFC hátralévő meccsei sorrendben: Nyíregyháza (idegenben), Tiszakécske (otthon), Bp. Honvéd (i), Szombathelyi Haladás (o), ETO FC Győr (i), Soroksár (o), Budafok (i), Szeged-Csanád Grosics Akadémia (o).