Címlap Sport Íme, az elnyű...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az atlétikai országos bajnokságon bekerült a döntőbe, és végül hetedik helyen végzett a PVSK súlylökője, Varga Zsolt. Nem lenne ez szenzáció, ha nem tennénk hozzá: mindez ötvenévesen jött össze neki! Varga már rég a szeniorok között versenyezhetne, de ehhez nem fűlik a foga, inkább olyan fiatalokkal küzd meg, akik a fiai lehetnének!

Az utolsó kísérlete sikerült a legjobban az MTK otthonában, a Lantos Mihály Sportközpontban megrendezett döntő során: 14,92 méterig repült a golyó, ami végül hetedik helyet eredményezett neki. A negyvenvalahányadik magyar bajnokságán…

– Pontosan nem tudom, hányadiknál tartok. A PMSC-ben 1985-ben már indultam gerelyhajítóként, mert azzal kezdtem, felnőtt országos bajnokságon pedig 1996-ban vettem részt először. Ha a szabadtéri, a fedettpályás és a csapatbajnoki ob-kat is belevesszük, negyven-ötven körül járhatok – mesélte a Pécs Aktuálnak Varga Zsolt.

Beszédesek az évszámok…

Aki egész egyszerűen elnyűhetetlen! Ha ránézünk a döntőben szereplők születési éveire, látszik, hogy a mezőny összes tagja a gyereke lehetne! Varga Zsolt ugyanis 1972-es, míg a magyar bajnok, Tóth Balázs például 2000-es születésű – vagyis egymás ellen versenyzett az 50 és a 22 éves!

– Engem pont az motivál, hogy a fiatalok között is állom a sarat! Amíg azt érzem, hogy nem égek be közöttük, addig csinálom!

Attól nagyon messze van, hogy beégjen, elvégre döntőbe lökte magát, s végül félszáz évesen a hetedik legjobb eredményt érte el az országban. Nem mindennapos!

Ahogy nem mindennapos maga Varga Zsolt sem. Amolyan fura figura, aki kifejezetten élvezi, hogy ennyi idősen is heti hat–hét alkalommal sanyargatja a testét: vagy a PVSK atlétikai pályáján, vagy a konditeremben bukkan fel. Henyélésről az ő esetében szó sem lehet, miként arról sem, hogy veterán versenyeken induljon!

– Rendszerint minden nap edzek, de nincs ezzel probléma, megszokta a testem. Persze meló után csinálom, úgyhogy megesik, hogy este tízkor úgy söpörnek már ki a konditeremből a lányok… Sokan kérdezik, hogy nem fáj? De, fáj, anélkül ez nem megy, de nem érdekel, akkor is csinálom! – mondta Varga, majd a veterán versenyekkel kapcsolatban így folytatta: – Nem szeretnék a könnyebb golyókkal bohóckodni, én a 7,26-ossal fogom abbahagyni, amit a felnőtt mezőnyben használnak. Persze, a nemzetközi szenior versenyeken, Európa- és világbajnokságokon évek óta rendre dobogón végezhettem volna az eredményeimmel, de ez engem nem érdekel, számomra ez nem kihívás! Pedig harmincöttől már veterán lehetnék, de én ebből elvi kérdést csinálok.

És hogy meddig nyomja még az edzőjével, Nagy Ákossal? Az biztos, hogy ha az egészsége engedi, jövőre is csatasorba áll.

– Akkor fogom kereken negyven éve űzni versenyszerűen a súlylökést! Ezt meg szeretném csinálni. Nem mellesleg az M45-ös kategóriában én tartom szabadtéren és fedett pályán is a magyar csúcsot, most meg szeretném dönteni M50-ben is!

Ez lenne tehát a terv 2023-ra. Aztán Vargát ismerve simán elképzelhető, hogy még 2028-ban is ott lesz a súlylökő körben!

Az a bizonyos, hetedik helyet érő utolsó lökés ITT megtekinthető!

Még mindig úgy lövi ki a golyót, mint egy ágyú