Címlap Sport ITT AZ ELSŐ: ...

ITT AZ ELSŐ: Veres Amarilla a tokiói paralimpia első magyar aranyérmese!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási csapatmunka eredményének nevezte Veres Amarilla azt, hogy a tokiói paralimpián megnyerte a női párbajtőrözők egyéni versenyét az A sérültségi kategóriában.

Ebben a sportágban Amarilla az első magyar női bajnok.

Amarilla 1993-ban született, bal oldalára veleszületett bénulással. 13 éves korában az épek között kezdett vívni, majd kipróbálta a kerekesszékes vívást. MTI/Koszticsák Szilárd

Most Tokióban a győzelemig vezető úton az elődöntőben és a fináléban a legjobbak közé tartozó két kínai vívót kellett legyőznie. Arra a kérdésre, hogy ez hogyan jött össze neki, azt mondta: „először is egy nagy csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna”.

MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelte, hogy edzőjének, Kovács Ivánnak a taktikáját sikerült valóra váltania, elképzelték, hogyan kellene ennek kinéznie, hogyan kellene őket megverni, és ez most sikerült.

„Elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, ennek a kettőnek a kombinációja volt, amit lehetett látni”

A konkrét taktikát illetően azzal kezdte, hogy a kínaiak nagyon gyorsan, dinamikusan indulnak el hátrafelé, nagyon nehéz őket elérni.

MTI/Koszticsák Szilárd

„Úgyhogy az volt a taktika, hogy ‘kész, rajtra’ minél gyorsabban szerezzek találatot, nem megvárva azt, hogy ők kihúzzák hátra a távolságot. Igazából ebből volt egy kis meglepetésfaktor, mert eddig nem így vívtam velük, nem erre számítottak, nem erre készültek. Másrészt, így megfoghatók. Remélem, legközelebb is sikerül. Most ennek örülök egyelőre” – mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyire lepte meg saját magát, azt mondta: „hogy teljesen őszinte legyek, semennyire”.

MTI/Koszticsák Szilárd

„Én ezért jöttem ide. Nemcsak párbajtőrben, hanem kardban is ezt szerettem volna. Tegnap ez nem sikerült, nem így volt megírva valószínűleg. Én mindent megtettem az elmúlt öt évben a felkészülés során, az utolsó három évet a BVSC-ben végigdolgoztuk az edzőimmel. És nemcsak a vívóedzőimre gondolok, hanem az erőnléti felkészítőre is, a dietetikusra, a sportpszichológusra és mindenkire a klubban, aki hozzátett valamit is a felkészülésemhez. Ez egy óriási csapatmunka volt” – hangsúlyozta a 28 éves vívó, aki baloldali bénulással született.

Edzője a sikert azzal magyarázta, hogy kockáztattak, és ez bejött. Az volt az elképzelés, hogy közel kell felvenni a távolságot és gyorsan kell akciókat indítani. Másodjára viszont már el kellett gondolkodni, hogy újra megpróbálják-e ezt, mert a döntőbeli kínai ellenfél már tudta, hogy mire számíthat, de úgy döntöttek, még egyszer ugyanezt csinálják, és bejött, ráadásul úgy, hogy ezúttal hátrányból sikerült fordítani.

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor -, így ebben a sportágban Veres Amarilla az első magyar női bajnok.