Címlap Sport Kemény világ ...

Kemény világ jön a hobbisportolóknak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A versenyszerűen sportolók számára, legyen szó amatőrökről vagy profikról, továbbra is szabad a pálya, a koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott kormányzati intézkedések kárvallottjai ezen a területen a hobbisportolók. Nincs fitneszterem, nincs uszoda, nincs koripálya – marad a szabadtéri edzés.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése okozott némi riadalmat sportberkekben, hiszen sokan úgy értelmezték, hogy az amatőr sportnak lőttek a következő időszakban, csak a profi mehet tovább. Mindenki a Magyar Közlönyt és a további részletes információkat várta, amelyből aztán kiderült, hogy nem az amatőröknek, hanem a hobbisportolóknak fellegzett be egy időre: a szabadidős létesítmények használatát ugyanis megtiltották, bezártak a fitnesztermek, uszodák, koripályák. A versenyszerűen sportolók (legyen szó amatőrről vagy hivatásosról) azonban

„e tevékenységükben nem korlátozhatóak”.

Aki tehát hobbi szinten aerobikozott, tollasozott, bunyózott, annak most kényszerpihenő következik. Persze sokan agyalnak kiskaput keresve: hirtelen például versenyzővé akarnak válni, ehhez azonban időre van szükség, nem mellesleg egyesületi tagság is kell hozzá – szóval nincs kiút. Az egyetlen menekülési útvonal a szabadtéri testmozgás, ez ugyanis nem tiltott gyümölcs, ugyanakkor csapatsportokat ott sem lehet űzni.

A bejelentést követően a Magyar Labdarúgó Szövetség rögtön jelezte, hogy az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. Aztán visszakoztak: most úgy áll a helyzet, hogy például a baranyai megyebajnokságokban a résztvevőknek jelezniük kell, folytatják-e az őszi szezont, vagy inkább elhalasztják a meccseiket.

– Számunkra a legfontosabb a megyei I. osztály, annak végén ugyanis lesz egy NB III-as osztályozó, vagyis június elejére le kell zárulnia. Egyelőre úgy tűnik, öt–hat csapat akarja csak folytatni az őszi szezont, a többiek elhalasztanák a mérkőzéseiket. Utóbbiakban ezeket pótolniuk kell, elképzelhető, hogy a hagyományos téli nagypályás műfüves bajnokság helyett inkább ezeket a meccseket rendezzük majd meg a tavaszi rajt előtt. Persze ha a járványhelyzet és az időjárás engedi – mondta a Pécs Aktuálnak ifj. Bogyay Zoltán, az MLSZ Baranya megyei Irodájának vezetője.

Információnk szerint a Mohács, a Szentlőrinc II, a Pécsvárad, a Bóly, a Komló és a Sellye folytatná az őszt. Az utánpótlást illetően már más a helyzet, ott szinte kivétel nélkül mindenki azon a véleményen van, hogy jelen helyzetben inkább nem küldenék pályára a gyerekeket.

Más csapatsportokban, így például kosárlabdában és kézilabdában is folytatódnak a bajnokságok, a kialakult szituáció azonban nagyon megnehezíti azok helyzetét, akik teremben edzenek, készülnek. A középiskolák ugyanis online oktatásra tértek át, bezártak, mindez pedig azt jelenti, hogy a tornatermeiket sem lehet használni a következő hetekben. A kozármislenyi kézisek ezt írják: „A bezárt tornatermek miatt kénytelenek vagyunk a már egyébként is túlterhelt kozármislenyi csarnokba bezsúfolni sportolóinkat. Jelen pillanatban egész termet másfél órában egyetlen utánpótlás csapatunknak sem tudunk biztosítani!”

Ami pedig a szurkolókat illeti, számukra végképp lehúzták a rolót. A Magyar Közlönyben ez áll:

„A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.”

Zárt kapus lesz tehát a ma esti Magyarország–Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező is, ami arról dönt, hogy ki jut ki a kontinenstornára. Lehet szurkolni a tévéképernyő előtt!