Címlap Sport Kezdenek viss...

Kezdenek visszatérni a régi szép idők a pécsi női kosárlabdában?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mindennapos kemény szakmai munkának köszönhetően az utóbbi időben gyakorlatilag minden szinten remek eredményeket és játékot produkálnak a pécsi női kosarasok, az NKA Universitas PEAC felnőtt együttese, valamint a Nemzeti Kosárlabda Akadémia korosztályos csapatai. Rátgéber László szerint ez „kezdetnek nem rossz”.

Az NKA Universitas PEAC hétfő este remek győzelmet aratott a rivális Uni Győr MÉLY-ÚT ellen a női kosárlabda NB I-ben. Az egészen kiváló harmadik negyednek (24-6) köszönhetően a vártnál nagyobb különbséggel, 16 ponttal, 78-62-re nyert a pécsi együttes. Pontazonosság esetén a pécsi csapat előnybe kerül, így nagy esélye nyílt a harmadik hely megszerzésére az alapszakasz végén.

A mérkőzést mindvégig uralták a pécsi lányok, Kiss Virág a tőle már megszokott módon ezúttal is igazi vezére volt a csapatnak, 20 pontot szerzett. Olyan mentális állapotban érkeztek a meccsre, ami meglátszott a játékukon, és átsugárzott a kilátogató szurkolókra is.

Egy nappal korábban a Nemzeti Kosárlabda Akadémia amatőr NB I. Piros csoportjában szereplő női csapata aratott nagykülönbségű győzelmet (51-82) a DVTK U23 otthonában. Múlt pénteken pedig az Akadémia junior leánycsapata nyert hasonló magabiztossággal, az ország egyik legjobb együttesének számító Csata DSE-t győzte le több mint harminc ponttal, 87-54-re. A pécsi lányok hatalmas energiával és intenzitással játszottak, már az első negyedben 19 pontos előnyre tettek szert! A kadett lányok is erős ellenfelekkel találkoztak az elmúlt héten: először a rivális soproni Darazsak Sportakadémia együttesét verték harminc ponttal (87-57), majd idegenben mindössze egy ponttal maradtak el a harmincas differenciától a Vasas Akadémia elleni siker (85-56) alkalmával.

Hasonló erődemonstrációra a pécsi női kosárlabdában az utóbbi években nem volt példa. Vajon mi lehet a figyelemfelkeltő eredmények hátterében?

– A magyarázat magától értetődő, Rátgéber László szakmai és stratégiai igazgatónk elkötelezett a pécsi kosárlabdasport felvirágoztatása mellett! – fogalmazott Gőbl Gábor, az NKA Universitas PEAC társügyvezetője. – A cél, hogy Pécs újra a magyar, és talán a nemzetközi női kosárlabda fellegvára legyen. A Mester napi szinten kontrollálja a szakmai munkát az akadémiai korosztályoktól egészen a felnőttekig, ellenőrzi a teljesítménydiagnosztikát, edzőinek szakadatlan továbbképzést tart, és legutóbb épp az említett Uni Győr MÉLY-ÚT mérkőzés előtt lelkesítette motivációs beszéddel a felnőtt női csapatot.

Amellett, hogy Gőbl Gábor szavai szerint a pécsi női kosárlabda jelenlegi sikereinek hátterében a szakmaiság és a kemény munka áll, de az a csillogás, amit végre újra látunk a játékosok szemében, az ennél is több, az valami egészen más! Ott van rajtuk a „pécsi pecsét”, felemelt fejjel, motiváltan és ellentmondást nem tűrően játszanak, és korosztálytól függetlenül mindenkit le akarnak győzni az országban.

Rátgéber Lászlót, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatóját is megkérdeztük arról, vajon miben látja az elmúlt hetek kiemelkedő eredményeinek és játékának a magyarázatát, de szűkszavúan csak ennyit mondott: „Kezdetnek nem rossz…”.