Címlap Sport Kézi-Eb, foci...

Kézi-Eb, foci-vb, téli olimpia, kosár-Eb – a sportkedvelők idén sem fognak unatkozni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a koronavírus továbbra is ott ül a nyakunkon, a 2022-es esztendő tucatnyi izgalmas sporteseményt tartogat – bízunk benne, hogy nem a járvány játssza a főszerepet. Január közepén a férfikézilabda-Eb-vel indítunk!

Nem kell már sokat várni az első nagy idei sporteseményekre! Január 9. és február 6. között Kamerunban rendezik majd meg a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáját. Ha ez nem is dobogtatja meg a magyar sportkedvelők többségének szívét, a január 13-án rajtoló (és 30.-ig tartó) férfikézilabda-Európa-bajnokságra már biztosan sokkal többen fognak figyelni! A kotinenstornát Szlovákiával közösen mi rendezzük, a magyar válogatott pedig képes lehet egy nagy dobásra. (Érdekesség: még sosem szereztünk érmet Eb-n!)

– Hazai pályán nincs próbálkozás, ki kell szolgálnunk a szurkolóinkat, és minél több mérkőzést megnyerni. A szövetség azt várja el tőlünk, hogy a legjobb nyolc közé kerüljünk, amivel egyetértek – nyilatkozta Nagy László, a magyar szövetség alelnöke, aki a válogatott szakmai stábjának is tagja.

Januárban (17–30.) rendezik az év első Grand Slamjét, az Australien Opent, amelyen három magyar teniszező kezd a főtáblán: Fucsovics Márton, Udvardy Panna és Bondár Anna. Amint véget ér a melbourni torna, rajtol a téli olimpia Pekingben (február 4-20.)! Biztos, hogy senki sem felejtette, hogy a magyar férfi gyorskorcsolya váltó 5000 méteren olimpia bajnok lett 2018-ban, tehát most címvédőként áll rajthoz. Nagyon fogunk szurkolni a srácoknak!

Márciusban (18–20.) fedett pályás atlétikai világbajnokságot rendeznek Belgrádban, továbbá Bahreinben beindul a Formula–1-es világbajnokság.

Májusban (2–8.) a magyar hokisoknak szoríthatunk Szlovéniában, ahol divízió I-es világbajnokságot tartanak. Sportos szempontból sűrű lesz ez a hónap, hiszen 13-29. között úszó- és vízilabda-vb-re kerül sor Japánban, Fukuokában, 28-án pedig Szentpétervárra figyel majd a világ, ahol a focistáké lesz a főszerep: eldől, hogy ki nyeri a Bajnokok Ligáját!

A magyar autósportrajongók naptárában tuti pirossal van szedve július utolsó napja, ekkor jön ugyanis hazánkban a száguldó cirkusz: Magyar Nagydíj lesz! Július 15–24. között Oregonra figyel majd a világ, az atlétikai-világbajnokság is igazi csemegének gérkezik.

Augusztusban (11–21.) a legjobb magyar úszóknak szoríthatunk a római Európa-bajnokságon, szeptember 1-18. között pedig a Sztojan Ivkovics vezette férfikosárlabda-válogatott meccseit követhetjük a cseh, grúz, német és olasz közös rendezésű Eb-n.

Az év vége felé sem fogunk unatkozni. Novemberben (4–20.) Európa legjobb női kézilabdázói randevúznak a Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Montenegróban megrendezésre kerülő kontinenstornán. Ahogy befejeződik a viadal, kezdődik a labdarúgó-világbajnokság: szokatlan időpontban és helyszínen, november 21. és december 18. között Katarban találkozik egymással a 32 válogatott!

A végére pedig egy kis mankó a baranyai csapatokkal kapcsolatban! A futballidény folytatására csak néhány hetet kell várni, január 30-án játsszák 2022 első meccseit az NB II-ben (PMFC, Szentlőrinc), egy nappal korábban beindul az élvonal, az NB III. (Kozármisleny) pedig február közepén kel életre. Kosárlabdában természetesen nincs ilyen hosszú szünet, a férfi NB I. A csoportban január 5-én már pályán lesz a PVSK-Veolia (a Nyíregyházát fogadja), a nőknél pedig az NKA Universitas PEAC már holnap, vagyis január 2-án meccset játszik, a DVTK vendége lesz. A férfi kézisek nagyobbat szusszanhatnak, az NB I-ben február 5-én játszik először a Sport36-Komló (a Balatonfüred vendége lesz), a női NB I. B-ben azonban már január 15-én baranyai rangadót tartanak, a Kozármisleny SE a Mohácsot fogadja.