Csirke Ferenc irányításával közel járt a pécsi csapat a bravúros győzelemhez (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Körömrágós vé...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon közel járt az egyenlítéshez a kupagyőztes Szolnok elleni bajnokin az NKA Universitas Pécs férfi kosárlabdacsapata, hiszen másodpercekkel a találkozó vége előtt még a házigazdák vezettek. Az utolsó négy pontot azonban – némi bírói segédlettel – a vendégek dobták, ez pedig elég volt a 83-82-es sikerükhöz. A női NB I. 5-8. helyért zajló rájátszásában az NKA Universitas Pécs idegenben is legyőzte a BEAC-ot, így megnyerte a párharcot.

A negyeddöntő második mérkőzése előtt nagyon jó jel volt pécsi oldalon, hogy mindenkit hadra fogható állapotba hoztak. Az orrtöréssel bajlódó Kerpel-Fronius Gáspár maszkban vállalta a játékot, Herger Salamon bekötött kézzel lépett pályára, Meleg Gergőre pedig lábsérülése után lehetett ismét számítani.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy így is maximumot kell nyújtani a bombaformában lévő Szolnoki Olaj ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy képes erre Csirke Ferenc együttese, amely ragyogóan, elsöprő lendülettel és nagyon kemény védekezéssel kezdett: az első negyedet 26-17-re megnyerte, nagyszünetben pedig még mindig 46-39-re vezetett.

A harmadik negyedben sajnos nem a pécsi fiúk szájíze szerint alakultak a dolgok, a vendégek fordítani tudtak (54-56), de az utolsó felvonásnak 63-63-ról indultak neki a felek, vagyis minden esély megvolt a hazai győzelemre. A szolnokiak ugyan megléptek (69-77), de Manjgafic, Kovács Péter és Durmo is bevágott egy-egy hármast, és máris más volt a leányzó fekvése (80-78)! Egy kis büntetőzés után 18 másodperccel a vége előtt már 82-79-re vezettek a pécsiek, a szurkolók pedig izgatottan várták, hogy mielőbb záruljon le a mérkőzés.

De a slusszpoén még hátravolt! A szolnoki Eads ugyanis egy triplával egyenlített (82-82), Montgomery-Tóth Cecília játékvezető pedig faultot vélt felfedezni dobás közben, így az amerikai játékos még büntetőt is dobhatott, amit nem hibázott el. A hátralévő másodpercekben még támadhatott a pécsi csapat a győzelemért, de Manjgafic duplája után a labda nem esett a gyűrűbe, így nagyon bosszantó vereséggel ért véget ez a találkozó.

A három győzelemig tartó párharc állása így 2-0 a Szolnok javára, folytatás pénteken az Olaj otthonában.

Csirke Ferenc: – Először is gratulálok a Szolnoknak! A harmadik negyedben buktuk el a mérkőzést. A félidőben megbeszéltük az öltözőben, hogy azért vezetünk végig hét-kilenc ponttal, mert volt egy agresszív védekezésünk, ütöttük a faultokat, amikor kellett, dobták a büntetőket a szolnokiak, de nem volt ritmusuk. A harmadik negyedet végigjátszottuk három faulttal, huszonnégy kapott ponttal azért, mert minden játékosom, aki a pályán volt, az statisztikát próbált javítani. A támadás volt fókuszban, és teljesen elveszítettük a játékunk ritmusát, a vendégeknek pedig könnyű kosaraik voltak. Emiatt egy Szolnok ellen mínusz hét-nyolc pontról kellett visszajönni, ami két extra hármassal sikerült, ám a vendégek dobtak a végén egy extra triplát. Azt hozzáteszem, hogy ez nem volt fault, ha nem az, akkor hosszabbítás lett volna. Most el kell mennünk Szolnokra, és meg kell próbálnunk visszahozni őket hétfőn Pécsre.

Oliver Vidin: – Természetes, hogy nem volt ez egy könnyű meccs. Mindkét csapat jó kosárlabdával szórakoztatta ma a közönséget, és magas ritmusban játszott. Váltakozó volt, hogy éppen kinek jön ki jobban a lépés. Végül a szerencsésebb győzött. Nyerhettünk volna könnyebben is, de elveszítettük a koncentrációt, a pécsiek pedig visszajöttek az utolsó három-négy percben. Jó esélyük volt győzni, volt két nagyon fontos kosaruk, nekünk viszont egy, ami végül elég volt a sikerhez. A párharcnak még nincs vége, van még hátra mérkőzés, pénteken ismét találkozunk.

NKA Universitas Pécs–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 82-83 (26-17, 20-22, 17-24, 19-20)

Férfikosárlabda-NB I. A csoport, rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés. Pécs, NKA Aréna, 700 néző. Vezette: Cziffra Csaba, Montgomery-Tóth Cecília, Kovács Nimród. NKA Universitas Pécs: Nikolic 15/6, Kovács P. 8/6, Durmo 17/9, Manjgafic 14/3, Herger 4. Csere: Scherer 5, Kerpel-Fronius 6/6, Walker 9/3, Henry 4, Meleg G. Vezetőedző: Csirke Ferenc. NHSZ-Szolnoki Olajbányász: Jovanovic 16/6, Eads 12/3, Lukács 14/3, Rudner, Wiggins 6. Csere: Dustin 18/6, Durham 6, Pallai, Révész, Pongó Má. 11/9. Vezetőedző: Oliver Vidin.

Az NKA Universitas Pécs női csapata magabiztosan hozta az ELTE BEAC elleni párharc második felvonását is. Az idegenbeli mérkőzésen nem volt pardon, Laczkó Sáriék nem adtak esélyt a házigazdáknak, a 88-56-os győzelem pedig azt jelenti, hogy ennek a csatának vége, és a pécsi lányok az ötödik helyért játszhatnak a bajnokság záróakkordjaként.

E.ON ELTE BEAC–NKA Universitas Pécs 56-88 (23-26, 12-25, 17-22, 4-15)

Nőikosárlabda-NB I. A csoport, rájátszás az 5-8. helyért, 2. mérkőzés. Vezette: Frányó Péter, Rózsavölgyi Alexandra, dr. Popgyákunik Balázs. E.ON ELTE BEAC: Angyal 18/6, Milkovics, Morgan 10/3, Ozola 2, Tóth 7/3. Csere: Juhász 1, Gábor 4, Zsámár 1, Katona 3, Drahos 5/3, Orosz 5/3, Szauter. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea. NKA Universitas Pécs: Tadic 4, Weninger 11/3, M. Williams 8, Mérész 14, P. Williams 5. Csere: Wallace 23/9, Smailbegovic 6/6, Olawuyi 4, Laczkó 2, Kiss A. 11. Vezetőedző: Jovan Gorec.