Késely Ajna két aranyéremmel zárta az Európa-bajnokságot, győzött 400 és 800 gyorson is (Fotó: Kovács Péter)
Címlap Sport Kós és Késely...

Csodálatosan zárták a belgrádi Európa-bajnokságot a magyar úszók: Kós Hubert és Késely Ajna révén újabb két aranyéremmel bővült a kollekció. A pécsi titán, Jászó Ádám döntőzött, Jakabos Zsuzsanna pedig nem sír amiatt, hogy nem jött össze az olimpiai részvétel.

A belgrádi vizes Európa-bajnokság utolsó napja szép magyar sikerrel kezdődött: Sárkány Zalán harmadik helyen zárt a vasárnapra halasztott 1500 méteres gyorsúszás döntőjében.

A férfiaknál 200 vegyesen Kós Hubert a második idővel jutott a döntőbe, és nagyszerű hajrával az első helyen ért célba (1:57.21) – megszerezve a magyar küldöttség újabb aranyérmét. A negyedik idővel döntős Török Dominik élete legjobbjával negyedik lett.

A női 200 pillangón az olimpia után visszavonuló Kapás Boglárka harmadikként csapott a célba, Jakabos Zsuzsanna pedig negyedikként érintette meg a falat. A győri színekben induló kiválóságnak nem sikerült megúsznia a párizsi szintet, így nem lesz ott a hatodik olimpiáján.

– Megpróbáltam egyszer, megpróbáltam kétszer, megpróbáltam háromszor, nem sikerült. Az elsőnél voltam a legközelebb hozzá, az egy tized tényleg minimális különbség. De nem vagyok elégedetlen, végképp nem sírok, akkor jobb lenne? Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jót úszom kétszáz pillangón, de elégedett vagyok a négyszáz vegyessel is. Párizs helyett megyek nyaralni, rám fér: amióta megszülettem, kevesebb olimpiát rendeztek nélkülem, mint velem. Ötön voltam, négyen nem – fogalmazott Jakabos.

A magyar küldöttség tizedik aranyérme is megszületett vasárnap: Késely Ajna nyerte meg a 400 gyorsot! A negyedik hosszt még a negyedik helyen kezdte, ám ekkor váratlanul sebességet váltott, s végül 16 századmásodperccel előzte meg a második helyezettet.

– Az edzőm, Kovács Ottó azt mondta, ez a négyszáz gyors a pillanatnyi állapotot mutatja. Úgy vélte, a fizikai edzettségem nagyjából 4:08-ra jó, ám ha mentálisan jó formát futok, lehet ebből jobb. Ezt előzetesen nem érzi az ember, csak menet közben, ez velem is így volt, kétszáznál láttam, hogy közel vagyok a cseh Seemanovához, ám nem rontottam rá, inkább próbáltam okosan úszni. Jól jött ki, hogy jobbra vettem a levegőt, így láttam őt, annak pedig nagyon örülök, hogy míg korábban nem pártolt mellém a szerencse, hiszen például többször voltam negyedik, ezúttal igen – nagyon-nagyon örülök ennek az aranynak – értékelt a 800 gyorsot is megnyerő Késely.

A nap harmadik magyar érdekeltségű döntőjében pécsi titánnak is szoríthattunk, hiszen ott volt 100 háton a legjobbak között Jászó Ádám. Éremre nem volt esélye, végül a hatodik helyen ért célba. A PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola úszója az Eb zárószámában, a férfiak 4×100-as vegyesváltójában is érdekelt volt. A magyar válogatott a Jászó, Sós Dániel, Kós Hubert, Szabó Szebasztián összeállításban lépett a medencéhez: a pécsi sportoló háton jól kezdett, a második helyen váltott, ám mellen Sós Dániel visszaesett az ötödik helyre, s innen csak egyet sikerült visszakapaszkodni, így negyedik lett a váltó.

A 4×100-as női vegyesváltó azonban meg sem állt a dobogóig! A Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású kvartett a rajtnál élre álló lengyelek és a svédek mögött a harmadik helyen haladt, míg végül az utolsó 100-on a teljesen elfáradó svédeket megelőzve a második helyen ért be. Ráadásul fantasztikus új országos csúcsot értek el a lányok: 4:01.50-et mutatott az óra, amikor a nagyot hajrázó Pádár keze érintette a falat.