Címlap Sport Már másodszor...

Már másodszor lett a wakeboard korosztályos magyar bajnoka a pécsi Czéh Maja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jól ismerte a mezőnyt, tisztában volt vele, mire képesek a többiek, így egy dobogós helyezést mindenképpen elvárt magától – aranyérem lett belőle. A mindössze 15 éves pécsi lány, Czéh Maja a hétvégén megnyerte az U18-as wakeboard magyar bajnokságot Velencén.

Velencén, a Venice Beach Cable Parkban rendezték meg a múlt hétvégén a wakeboard magyar bajnokságot. Az U18-as korosztályban nagyon szép pécsi siker született, hiszen a többieknél jóval fiatalabb, mindössze 15 éves Czéh Maja maga mögé utasította a teljes mezőnyt.

– Ismertem a mezőnyt, tisztában voltam azzal, mire képesek a többiek, milyen trükkjeik vannak, így nem volt számomra olyan nagy meglepetés a győzelem, a dobogós helyezésben mindenképpen reménykedtem – mesélte a Babits gimit most kezdő Maja. – A selejtezőm nagyon jól sikerült, mindent meg tudtam csinálni, amit elterveztem, így bekerültem a döntőbe. Ott aztán a „vállalós” körömben elestem, de a második futamban hibátlan teljesítményt nyújtottam, s mindent visszahoztam, így végül bajnok lettem.

Nem először! Maja ugyanis 2019-ben is magyar bajnok lett, akkor az U14-es korosztályban végzett az első helyen.

S hogy minek köszönheti ezeket a sikereket, miként talált rá a wakeboardra? Nem meglepő: a családban van valaki, aki szenvedélyesen ezt a sportágat űzi, és ezzel irányt mutatott.

– Édesapám, Czéh Bálint tizenöt-húsz éve csinálja, ráadásul ő is versenyzett, 2019-ben pedig mastersben magyar bajnok volt, majd egy évvel később veteránban is győzött. Amikor Pécsett, a Tüskésréten megnyitott a Central Wakeboard Park, hétévesen gyakorlatilag rögtön elkezdtem járni. Nagyon szeretem, irtóra kikapcsol, főleg azért, mert zenével wakeboardozom, mindig bent van a fülemben egy vízálló MP3.

Egy wakeboard versenyen természetesen nem az számít, hogy ki tud a leggyorsabban végigszáguldani a pályán. A stílus, a tartás, no és persze a technikai tudás a mérvadó: nagyon fontosak a szép forgások jobbra-balra, valamint a szaltók is sokat nyomhatnak a latban. Ahhoz, hogy valaki ott legyen a legjobbak között, mint minden más sportban, itt is rengeteg gyakorlásra van szükség.

– A magyar bajnokságra nagyon sokat készültem, az utolsó egy hónapban minden nap két-három órán át edzettem. Persze máskor is rendszeresen járok, hetente három-négyszer ott vagyok a pályán – árulta el Maja, majd a terveiről is szót ejtett: – A jövőben szeretnék még néhány magyar bajnokságot nyerni, és szívesen kipróbálnám magam a nemzetközi mezőnyben is. Talán jövőre lesz rá lehetőségem. Bízom benne, hogy a wakeboard bekerül az olimpiai sportágak közé, ha így lesz, akkor nagyon örülnék annak, ha egyszer kijutnék az ötkarikás játékokra!

A dobogó legmagasabb fokára Czéh Maja állhatott fel