A VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát Báder Márton, az MKOSZ elnöke, prof. dr. Bódis József, az Universitas Quinqueeecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint dr. habil. Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója nyitotta meg
Címlap Sport Megkezdődött ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár a VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciának ad otthont a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, és a színvonal ugyanolyan, mint korábban: ismét kiváló nemzetközi szaktekintélyek adják át tudásukat a hallgatóságnak. A házigazda Rátgéber László szerint a konferenciáknak, az elhangzott előadásoknak köszönhetően az elmúlt három évben egy komplett egyetemi tananyag állt össze.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében Pécsen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián megtartott színvonalas nemzetközi konferenciáknak már messze földön híre ment, a kiváló előadók (a teljesség igénye nélkül: Geno Auriemma, Ettore Messina, Nick Nurse, Robert „Bob” McKillop, Neven Spahija, Igor Jukic, Chris Finch, Sergio Scariolo), a felbecsülhetetlen értékkel bíró előadások miatt nagyon sokan várták már a következő „felvonást”.

A reggel kezdődött, kétnapos, „Multipractice 3.0” címet viselő eseményen több világhírű edzőlegenda is részt vesz. Az első előadó Francesco Vitucci volt, akit 2013-ban és 2021-ben is az olasz liga legjobb edzőjének választottak meg, jelenleg a Nutribullet Treviso Basket vezetőedzője. A konferencia ünnepélyes megnyitója után pedig Dimitris Itoudis következett, aki szintén nem akárki a szakmában: kétszeres Euroliga-győztes görög szakemberről beszélünk, aki a CSZKA Moszkva vezetőedzőjeként 2016-ban és 2019-ben is a csúcsra juttatta csapatát, kétszer megválasztották az év Euroliga-edzőjének.

A pécsi konferencia megnyitóján Báder Márton, a korábbi kiváló válogatott játékos, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke elsősorban a motivációról és az inspirációról beszélt, majd betekintést engedett a női és férfi szakág eredményességébe, az előttük álló feladatokba. „Bízom benne, hogy a jelenlévő edzők sok mindent elsajátítanak az itt elhangzottakból, motiváltan mennek majd haza, és más szemlélettel kezdenek neki az első edzésüknek!” – zárta mondandóját Báder.

Prof. dr. Bódis József, az Universitas Quinqueeecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte a pécsi női-kosárlabdacsapat nemzetközi sikerekben bővelkedő múltját, kiemelve, hogy a Rátgéber László irányította csapat összetétele ugyan változott, de az eredményesség állandó volt: „Mindig a topon voltunk!” Hozzátette, Rátgéber tudott csapatot építeni, tudott motiválni, s mindez alapozta meg azt a sportszentélyt, amely otthont ad a konferenciának.

– Nulláról jutottunk el idáig, hogy nemzetközi szinten is ismertté, meghatározóvá vált ez a sporttudományos műhely! – mondta prof. dr. Bódis József. – Mellette itt van a több mint hatszázötven éve megalapított pécsi egyetem, s a modellváltás megadta a lehetőséget arra, hogy azok a tudásközpontok, amelyek kivívták maguknak a létet, kezet foghassanak. Nem titok, a PTE és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia egyre szorosabbra fűzi az együttműködést, ez a kapcsolat új dimenzióba viheti a sporttudományt, és nemzetközi viszonylatban is komoly tényezővé tud válni.

Az esemény házigazdája, dr. habil. Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója hangsúlyozta, motiváltság, elkötelezettség nélkül lehetetlen eredményt elérni!

– Az elmúlt három év alatt a módszertani központnak köszönhetően egyetemi tananyagot készítettünk magyar nyelven! – mondta Rátgéber László a hallgatóságnak. – Hat konferenciát szerveztünk, amelyek nemzetközi edzőlegendák tartottak kiváló előadásokat, tankönyveket írtunk, edzőtovábbképzéseket tartottunk, lefordítottuk a FIBA kézikönyvét magyarra. Ha mindezt magatokévá teszitek, meglesz a tudásotok! A magyar kosárlabda jövője ezen múlik. Mi, edzők életeket változtatunk meg, s nem szabad olyan embereket a gyerekek közelébe engedni, akik rossz irányba viszik őket! Mi megpróbáljuk a maximumot kihozni a sporttudományból. Nekünk kell megváltoztatnunk a magyar kosárlabdát, mert mások nem fogják!

A VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia délután három előadással és egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. Holnap reggel Dimitris Itoudis kezdi a sort egy gyakorlati előadással, a program pedig 14 órakor fejeződik be a záróbeszéddel.

A konferenciára természetesen minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők, a részvétel regisztrációhoz kötött, amire itt van lehetőség: https://ksmk.hu/vi-nemzetkozi-kosarlabda-konferencia-regisztracio/