Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kész szerencse, hogy annak idején a KSI edzője, Bátor Vilmos nem adta fel, és addig járta az iskolákat Balatonalmádiban, amíg rá nem akadt a legmagasabb lányra. Ő volt Németh Ágnes, aki saját elmondása szerint 14 évesen már 194 centire nőtt… Önmagát egyedi darabként aposztrofálja a remek humorral megáldott egykori kosaras, aki mindent elért a pályán, amit lehetett – illetve, csak majdnem mindent.

Addig keresték Almádiban, amíg rá nem akadtak a nyurga lányra

Őrá lehet mondani, hogy az Isten is kosarasnak teremtette! Aki 14 évesen, tehát még az általános iskola nyolcadik osztályában már 194 centis, abból nem lehet más sportolót „csinálni”, csakis kosarast. Eleinte atletizált, aminek a későbbiekben sokat köszönhetett, de aztán csak felfedezték!

– Egy atlétikai versenyen látott meg Novák Gábor, a TF edzője, aki aztán szólt a KSI kosaras trénerének, Bátor Vili bácsinak – mesélte a Rátgéber Kosárlabda Akadémia meghívására Pécsre érkező Németh Ágnes a történetét kíváncsian hallgató akadémistáknak. – Azt nem tudták, melyik suliba járok, csak annyit, hogy Balatonalmádiban van egy hihetetlenül nyurga lány. Bátor Vili bácsi becsengetett minden suliba, és addig keresett, amíg rám nem talált. Abban az időben azért nem voltak ilyen szép magas lányok és fiúk, úgyhogy én tényleg egyedi darab voltam!

Hamar kiderült, hogy nincs fakeze, csak a lábait kellett kibogozni

Szerencsére nem csak a magasságát illetően. Miután ugyanis elment a KSI-be, hamar kiderült, hogy nincs fakeze, és a kosárpályán is megállja a helyét, csak éppen eleinte még összeakadtak a lábai. Aztán amint minden a helyére került, elkezdtek jönni a sikerek. Egy évvel az odaigazolása után már a KSI felnőtt csapatában játszott, majd következett a BSE, amellyel aztán sikert sikerre halmozott: 1982-ben például megnyerték a Ronchetti Kupát. Ezzel párhuzamosan pedig hamar a felnőtt magyar válogatott meghatározó játékosa lett, akivel nem nagyon tudtak mit kezdeni az ellenfelek. Kivéve egy kubai lányt…

– Én a magasságomhoz képest gyors is voltam, jó volt a kezem, és a ritmusérzékemmel sem volt probléma, és ezt most nem önfényezésképp mondom. Nagyon sok ellenféltől el tudtam csenni a labdát, mert sosem a kezüket néztem, hanem a lábukat, felvettem a ritmusukat, aztán szereltem őket. Egyszer aztán összefutottam a pályán egy kubai játékossal, aki jóval alacsonyabb volt nálam. Mentem ziccerben, szépen be akartam tenni a labdát a gyűrűbe, erre az a lány úgy leszerelt, hogy csak néztem! Senki sem szólt előtte, hogy lift van a lábában!

Első magyar kosarasként helyet kapott a Hírességek Csarnokában

Németh Ágnes elképesztően sikeres pályafutást tudhat magáénak: 367 válogatottságával csúcstartó, négyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, 1985-ben pedig őt választották meg Európa legjobb női játékosának (a férfiaknál Arvydas Sabonis nyert) – a mai napig őrzi azt a Gazzetta dello Sportot, amelyben megjelent a hír. Tavaly pedig a nemzetközi szövetség, a FIBA ismerte el a pályafutását azzal, hogy első magyar kosarasként helyet kapott a sportág legjobbjait felvonultató Hall of Fame-ben, vagyis a Hírességek Csarnokában. Játszott külföldön is, Olaszországban négy szezont húzott le, az 1984-es olimpia 24 csapatos selejtezőjén pedig a legjobb pontszerző, a legjobb lepattanózó és a legjobb játékos lett. Szóval tényleg egyedi darab volt! Más kérdés, hogy ennek ellenére a Los Angeles-i ötkarikás játékok politikai okok miatt kimaradt az életéből.

– Már a meccs után megmondták, hogy jól van, gyerekek, szuper, hogy megnyertétek, de nem mentek sehova! Illetve, mehettek a Jóbarátság versenyre Moszkvába!

A hosszú pályafutását végül 1999-ben fejezte be a Fradi játékosaként, előtte ugyanis kirúgták a BSE-ből (ilyesmi azért jobb helyeken nem eshetett volna meg egy ikonnal…). Jellemző, hogy 35 évesen, a pécsi Balázs Hajnival együtt még az Év játékosának választották, és 1997-ben, ugyanennyi idősen Európa-bajnoki negyedik helyig vezette a válogatottat.

Európa legjobbjától egy kis útravaló: mindig legyen B-terv!

S hogy mire kell figyelniük a mostani tehetségeknek?

– Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy valóban sok pénzt lehet keresni a kosárlabdával, de ez csak az élet egy szakasza lesz! Mindig legyen B-terv, ha lehet, tanuljatok mellette! Nekem gyakorlatilag a párom volt a B-tervem: Dittmár Roland negyvenöt centivel alacsonyabb nálam, és artistaként dolgozott. Amikor aztán befejeztem a pályafutásomat, kitalált nekünk egy közös számot, ami hihetetlenül bejött, végigturnéztuk vele a világot, rengeteg díjat nyertünk, 2007-ben például bronzérmesek lettünk a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon! – mesélte Németh Ágnes, az égig érő lány.

Első magyar kosarasként helyet kapott a FIBA Hall of Fame-ben