Címlap Sport Mintha a Real...

Mintha a Real Madrid jönne a fiúkhoz. Itt a következő Pécs–Sopron derbi!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy Pécs–Sopron csata – a veretes múlt miatt – mindig különleges női kosárlabdában, de rangadónak azért manapság túlzás lenne nevezni. Nincs mit szépíteni, a soproniak jelenleg más szintet képviselnek. Az NKA Universitas PEAC-nál azonban mindenki azért dolgozik, hogy mihamarabb ismét csúcsrangadó legyen a két csapat párharca.

Amikor jó húsz évvel ezelőtt, a Rátgéber-érában Pécs–Sopron női kosármeccset rendeztek, már napokkal a bajnoki előtt lázban égett a város. A telt ház garantált és elvárt volt, mindenki tudta, hogy gyakorlatilag kötelező segíteni a lányoknak a lelátóról: ha a Lauber Dezső Sportcsarnok beszélni tudna, biztosan a legszebb élményei közé sorolná ezeket a rangadókat!

Manapság más idők járnak. Szombaton 18 órakor jön a Sopron elleni párharc következő felvonása, de most nincs hatalmas csinnadratta, nincs ezzel tele a honi sportsajtó – szép csendben készülnek a pécsi lányok. Persze mindez nem jelenti azt, hogy holnap ne tennének meg mindent a győzelemért!

– A Sopron női vonalon jelenleg Európa második legjobb csapata, ott van feketén-fehéren a FIBA oldalán – mondta a Pécs Aktuálnak Csirke Ferenc, az NKA Universitas PEAC vezetőedzője a péntek esti edzés után. – Vagyis ez olyan, mintha a fiúkhoz a Real Madrid érkezne. Ha két hetet erre a meccsre készülhettünk volna teljes kerettel, több esélyünk lenne arra, hogy elkapjuk a Sopront, de a válogatott szünet miatt az elmúlt időszakban csak kiscsoportos foglalkozásaink voltak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy míg mi ritkán futunk össze euroligás csapattal, ellenfelünk szinte minden héten ilyen erős együttesekkel szemben lép pályára.

A pécsi vezetőedző kifejezetten borostásan vezényelt edzést a lányoknak, amiből már-már azt hihettük volna, hogy ezzel akarja megijeszteni a soproni lányokat. De nem ez az igazság.

– Én mindig a mérkőzések előtti napon szoktam borotválkozni. Ebből is látszik, hogy régen játszottunk bajnokit.

Holnap viszont végre játszik a pécsi csapat, amelynél ebben a szezonban elindult valami. Jönnek az eredmények, a bajnokságban sokáig veretlen volt az NKA Universitas PEAC, amely a nemzetközi porondon, az Európa-kupában is vitézkedik, jó esélye van arra, hogy továbbjusson csoportjából. A sikereket pedig értékelik a szurkolók, egyre többen vannak a lelátón, végre ismét jó a hangulat a meccseken!

– Ki kell adnunk magunkból mindent, ami bennünk van – mondta a Sopron elleni csatával kapcsolatban Kiss Virág, a pécsiek válogatott centere a klubnak adott nyilatkozatában. – Nem sokat tudunk együtt edzeni a mérkőzés előtt, hiszen a mai az első olyan edzés, amikor újra komplett a csapatunk. Nagyon erős ellenféllel találkozunk, amelynek remek játékosai vannak. Fel kell vennünk velük a versenyt, az biztos, hogy nem fogunk feltett kézzel kimenni erre a mérkőzésre sem! Szeretnénk meglepetést szerezni!

Bravúr lenne a javából! Itt érdemes megjegyezni, hogy a Sopron ellen ebben a szezonban a magyar mezőnyben senkinek sem sikerült meglepetést szereznie, a bajnokságban 8/0-s mutatóval állnak az élen Fegyverneky Zsófiék. Az Euroligában, vagyis az európai topcsapatok között is hasonlóképp dominálnak, csoportjuk élén állnak, s egyedül a Fenerbahce tudott kifogni rajtuk Isztambulban.

November 20., szombat, 18.00: NKA Universitas PEAC–Sopron Basket.