A Ranga Péter és Czakó Janek alkotta páros versenyzett, amíg bírta a strapát, aztán egy idő után a befejezés mellett döntöttek – mondjuk addig nagyon látványos volt a ralizásuk!
Címlap Sport Nomen est ome...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mikulás nem hozott mást, mint havat és sártengert a Veszprém melletti lőtéri pályákon megrendezett hagyományos raliversenyre, amit idő előtt, mintegy a felénél befejezett a Ranga Péter, Czakó János páros. Nem sokkal előtte azonban az MNASZ díjátadóján átvehettek egy rangos elismerést: ők lettek a 2023-as évad Murva Kupa bajnoka!

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség péntek este Balatonfüreden tartotta meg az ünnepélyes díjátadó gáláját, amelyen a Ranga Péter, Czakó „Janek” János alkotta páros sem maradt üres kézzel. A kiváló pécsi ralis duó ugyanis idei teljesítményével kiérdemelte a Murva Kupa bajnoka címet, ami egyébiránt Ranga névvel szinte természetesnek vehető, hiszen az édesapa, a korábbi fantasztikus pilóta, a hatszoros magyar bajnok Ranga László ugyanis nagyon szeretett ilyen pályán versenyezni. Sőt, nem csak szeretett, tudott is: többször is megnyerte a Veszprém-ralit.

– Megmondom őszintén, nekem is a kavicsos-földes pályákon megy a legjobban, magam sem tudom, hogy pontosan miért – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Ranga Péter. – Valahogy ez adja meg számomra a ralizás igazi fílingjét: lehet csúszkálni, ugratni, ami például a Skoda Fabia R5-tel hatalmas élmény! Olyan szenzációs ennek az autónak a futóműve, hogy akár fejmagasságig el lehet vele emelkedni tíz-húsz méter hosszan úgy, hogy szinte meg sem érzi az ember!

A díjátadó után aztán jött a hagyományos Mikulás Rally, amit nagyon várt a teljes mezőny, ugyanis mindenki tudja, hogy jövőre itt rajtol az Európa-bajnokság, vagyis van mire felkészülni. Sajnos az időjárás nem volt partner, olyannyira kőkeményen közbeszólt, hogy Ranga Péterék például be sem fejezték a versenyt.

– Alapvetően tesztjelleggel indultunk a Mikulás Rallyn, a jövő évi első országos bajnoki futamra, egyben az Eb nyitányára akartunk készülni. Az utóbbi időszak esős időjárása miatt iszonyú sárosak voltak a pályák, ám szombat délután úgy tűnt, hogy már használhatóak lesznek. Vasárnap reggelre azonban lehullott a hó, és bár így is lehetett volna menni, a szervezők nem engedték használni a szöges gumit. Enélkül két lehetőség maradt: vagy megyünk utcai téli gumikkal, amiket pillanatok alatt szétszaggatnak ezek az erős gépek, vagy murvagumikkal indulunk. Utóbbi mellett döntöttünk, de tisztában voltunk vele, hogy pokoli nehéz dolgunk lesz, mert hamar eltömődnek a bütykök, így pedig nem lesz semmi tapadás.

Ranga és Czakó ennek ellenére belevágott a kalandba, és a verseny feléig állták is a sarat: estek-keltek, forogtak, lefulladtak. Egy idő után aztán belátták, hogy ennek így semmi értelme, úgy döntöttek, befejezik a versenyt, mert a pálya alkalmatlan, nincs értelme kockáztatni az autó, és saját maguk épségét.

„Sajnáltuk, mert a lőtéri pályákat imádjuk. A verseny további szakasza azonban bizonyította, hogy jól döntöttünk, mert sok versenyzőtársunk szenvedett kisebb-nagyobb károkat.”

Ráadásul, tegyük hozzá, bár december közepe van, mégsincs még vége a ralis szezonnak, van mire tartalékolni! A Szilveszter Rallye-ra ugyanis a két ünnep között, december 27-től 29-ig kerül sor: a Hungaroring felújítása miatt itt most nem lesz sem verseny, sem szervizpark, a környéken rendezik meg az évzáró viadalt. A Ranga családot itt László képviseli majd pilótaként, Péter pedig már készülhet fejben a jövő áprilisi szezonrajtra, az ob és az Eb első futamára.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség díjátadó ünnepségén a Ranga Péter, Czakó János páros megkapta a Murva Kupa bajnokának járó elismerést
A Mikulás Rally szombati rajtján a dobogón pózolt a pécsi páros a Skoda Fabia R5-tel