Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felnőttek között ugrik vízbe Hotz Csenge az idei világbajnokságon. A 13 éves pécsi lány Madeirán a legjobb paraúszók mellett bizonyíthat. Ezzel Csenge lehet a legfiatalabb a magyar válogatottban.

Csenge nem így született

Csenge állapota hatéves korától folyamatosan romlott, bal lábának ízületei évről évre rövidültek. Bár a szülők mindent megpróbáltak, műtéttel sem tudtak segíteni lányuk állapotán.

Csenge bal lábának ízületei évről évre rövidültek

– Már egészen kicsi korától úszik, én 7 éves korától foglalkozom vele, egyesületünkben pedig ötödik éve versenyez. Ugyanúgy edz, sőt olyan versenyekre is jár, mint ép társai – mondta Karsai Péter. A Spartacus SE vezetőedzője szerint Csenge nem csak tehetséges, de rendkívül szorgalmas is, akit az általános iskola mellett a heti 9 edzés sem tántorít el.

„Hajnalban és délután is járunk Pécsváradra úszni, heti háromszor”

Csenge kedvenc úszásneme a pillangó

Bár a kislány pécsi, az edzők heti háromszor viszik Pécsváradra úszni.

– Pécsről 5.20-kor indulunk, reggel 6-kor, amikor más ébredezik, Csenge már a habokat szeli. Ahhoz, hogy a versenytempót megszokja, én is úszom vele ilyenkor – mondta Szabó János, az egyik edzője.

Már most vezeti a ranglistát a felnőttek között

Csenge az S10-es (legenyhébb sérültséggel) kategóriában versenyez. Nemrég a berlini világkupán úszott idejével 200 és 800 méteres gyorsúszásban vezeti a világranglistát a felnőttek között.

– A paraúszóknál nincs alsó korhatár, így Csenge a felnőttek között is vízbe ugorhat. A cél azonban azonban, hogy Csenge kijusson a 2024-es paralimpiára és maradandót alkosson – büszkélkedik Szabó János, aki hozzátette: a lány kedvenc versenyszáma a pillangó. Csengével három edző is foglalkozik, Szabó mellett Karsai Péter és Tuba Máté.

Vereczkei Zsolt hétszeres paralimpikon is megcsodálta a pécsi lányt

Vereczkei Zsolttal és edzőjével, Karsai Péterrel

Sőt, támogatásáról is biztosította a fiatal sportolót. Mi, pécsiek pedig?

Nagyon szurkolunk Csenge, hajrá! Büszkék vagyunk!