Címlap Sport Öles léptekke...

Öles léptekkel halad előre a pécsi női kosárcsapat – jöhet az elődöntő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási lépést tett előre a siker útján a tizedik szezonját futó NKA Universitas PEAC: a Nemzeti Kosárlabda Akadémia felnőtt női csapata hét év után ismét éremért küzdhet a magyar bajnokságban, miután 2-0-val búcsúztatta a negyeddöntőben a Ludovika FCSM Csata együttesét!

Lassan két éve, 2020 nyarán reagálta le sikeresen a megváltozott körülményeket a Nemzeti Kosárlabda Akadémia többségi tulajdonába kerülő klub menedzsmentje, amelyből a pályán annyi látszott a legmarkánsabban, hogy a kispadra kinevezett Csirke Ferenccel elindult egy új úton az NKA Universitas PEAC. Kész sztárok szerződtetése helyett inkább nevelt a klub, ami az akadémiai rendszer célja is: játéklehetőséget és bizalmat adott az időközben kiváló statisztikai mutatókat elérő Kiss Virágnak, vagy a közvetlenül a pécsi utánpótlásból felnőtté váló Wentzel Nórának, illetve a pécsi, vagy a városhoz kötődő sportolóknak.

Összefogás a Nemzeti Kosárlabda Akadémiával és a PTE-vel

A bekövetkezett stratégiaváltásnak nem titkolt célja az volt, hogy újra a legmagasabb szintre kerüljön a pécsi női kosárlabda! Ennek az útnak az egyik fontos mérföldkövéhez ért szerda este a csapat, amely legutoljára 2015-ben jutott be a legjobb négy közé a bajnokságban. Nagyon sokat köszönhet az együttes az igazi bázist, támaszt jelentő pécsi utánpótlásnevelő intézménynek, amely teljes szakmaiságával az NKA Universitas PEAC mögött áll, továbbá elengedhetetlen Rátgéber László szakmai és stratégiai igazgató elkötelezettsége. Pécsett olyan sporttudományos és rehabilitációs háttérre számíthatnak Csirke Ferenc lányai, ami manapság már nélkülözhetetlen a töretlen fejlődéshez, illetve az előrelépéshez. Ebben a fejlődésben jelentett szintlépést a Pécsi Tudományegyetemmel kötött, több szálon futó együttműködés, amely tovább erősítette a csapat stabilitását. Az NKA Universitas PEAC még többre vágyik, hazai és nemzetközi porondon is versenyképes együttessé akar fejlődni, ehhez azonban szükséges további stratégiai partnerek bevonása a közeljövőben, ugyanakkor nehezen képzelhető el valódi erősödés Pécs városa nélkül!

A nemzetközi porondon is helyt állt a megerősített csapat

A tavalyi szezonra rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, a csapat ezt az időszakot lelkileg is nagyon nehezen élte meg, többször is elérte a klubot a betegséghullám, utoljára éppen a múlt évi rájátszásra kialakított terveket döntötte romba. Az egész világon embert próbáló periódust túlélve egy, a kiemelt értékeit megtartó, a lehetőségekhez mérten megerősített NKA Universitas PEAC vágott neki az új idénynek, amely háromfrontos megmérettetést hozott. A sikeres Európa Kupa-szereplés mellett a bajnokságban a várakozásokon felül helyt állt a csapat, amelyet már az alapszakasz felénél is csak a két euroligás együttes, a Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd előzött meg, és ezt a pozíciót nagy harc árán megőrizte a rájátszásra is. Hatalmas tett volt mindez Sarok Nikiéktől, hiszen nemcsak a közvetlen riválisokkal, hanem a fejlődő mezőnnyel is szembe kellett szállni. A nagyobb lehetőséggel rendelkező versenytársakat is megelőzve igen kedvező helyzetből kezdhette meg a rájátszást az NKA Universitas PEAC, amely során az első lépésként két – tulajdonképpen tükörsima – mérkőzésen legyőzte a Ludovika FCSM Csatát, s ezzel bejutott a legjobb négybe!

Egyvalami biztos: nincs megállás, többet akarnak a lányok!

Jelen pillanatban az újabb ellenfelére vár Csirke Ferenc együttese, az Atomerőmű KSC Szekszárd és a Vasas Akadémia ugyanis csak csütörtökön kezdte meg a két győzelemig tartó negyeddöntős párharcát. Mindenki abban bízik, hogy ez a Pécsett régen látott részsiker szárnyakat ad a lányoknak és a stábnak a folytatásra, amivel tovább emelkedhet olyan magasságokba a gárda, amire még a legmerészebb álmokban is csak óvatosan mert bárki gondolni. Egy azonban biztos: nincs megállás! Ha a folytatásban sikerül a végét járó energiatartalékokat Szücs Rékáéknak feltölteni, rátesznek még egy lapáttal, felszabadultan, mindenféle görcsösség nélkül, tűzzel és szenvedéllyel játszanak, tovább írhatják 2022 eddigi sikertörténetét!