Csizmadia Péter és Szöllősi György (balra) közös sajtótájékoztatóján a sport, a pécsi sportfejlesztések voltak célkeresztben
Címlap Sport Pécsi sportfe...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közös ügy, a sport szeretete, a sport iránti elkötelezettség volt a mozgatórugója a Pécsett, a Műjégpálya bejáratánál tartott sajtótájékoztatónak, amelyen Csizmadia Péter, a Fidesz, a KDNP és az ÖPE pécsi polgármesterjelöltje, valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszélt a jelenlegi helyzetről, továbbá arról, milyen sportfejlesztések valósulhatnak meg a városban.

A Pécs2030 – A biztonság és fejlődés programjának sportfejlesztéseiről esett szó a Műjégpálya előtti sajtótájékoztatón. Csizmadia Péter, a Fidesz, a KDNP és az ÖPE pécsi polgármesterjelöltje hangsúlyozta, hogy „nekünk, pécsieknek szomorú azt látni, hogy ez a város mennyivel többre hivatott, és mindent el kell követnünk annak érdekében – erre hoztuk létre a szövetségünket –, hogy Pécs szekerét a kátyúból kiemeljük, és új, fejlődő pályára állítsuk”.

Természetesen a sajtótájékoztató helyszíneként nem véletlenül jelölték ki a Műjégpálya bejáratát. Csizmadia Péter a folytatásban felvázolta, milyen fejlesztéseket valósítana meg polgármesterként a sport terén.

– Az igazi életminőség mérőfoka az egészségünkben mérhető. Az egészség pedig a mozgással kezdődik, ezért is fontos, hogy a programunk markáns része egy sportfejlesztési csomag, amellyel minden pécsihez szólunk. Egy olyan Városi Szabadidősport Programot kívánunk indítani, amely Pécsett minden korosztálynak, mindenkinek az egészségi állapotához megfelelő, rendszeres mozgási lehetőséget biztosít a köztereken. Ahhoz, hogy ebben sikeresek legyünk, és a pécsiek valóban aktívan sportoljanak, meg kell teremtenünk azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek ezt lehetővé teszik. Több ilyen fejlesztést is vállaltunk: a mögöttünk lévő Műjégpályát például befednénk annak érdekében, hogy hosszabb ideig és komfortosabban élvezhessék és művelhessék a pécsiek ezt a téli sportot, valamint azért, hogy a város újra olimpiai bajnok korcsolyázót adhasson. A pécsiek régi álmát is valóra váltanánk egy modern, fenntartható uszodával, egy olyan városi nagystranddal, amely mindenki számára megfizethető lenne. Továbbá egy olyan multifunkcionális sportközpontot hoznánk létre, amely otthonául szolgálhatnak azoknak a kisebb sportegyesületeknek, amelyeknél jelenleg mostoha körülmények között zajlik a mindennapi munka, a felkészülés.

A sajtótájékoztató másik résztvevője Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, mondhatni a magyar sport kereszteslovagja volt, aki először is kiemelte, külön öröm számára, hogy pont azon a jeles napon hallathatja hangját Pécsett, amikor napra pontosan hetven évvel ezelőtt a magyar labdarúgó-válogatott 7-1-re legyőzte Angliát, ami a magyar sport egyik legfényesebb sikere.

– Amennyiben a sportlétesítmény-fejlesztés mellett szeretnék érvelni, akkor elég könnyű dolgom van ma, hiszen alig több mint huszonnégy órája jelentették be, hogy az új budapesti Puskás Aréna lesz a Bajnokok Ligája döntőjének otthona 2026-ban – mondta Szöllősi György. – Ha Pécsről beszélünk, nekem, futballban élő emberként Gera Zoltán, Dárdai Pál, Garami Józsi bácsi városaként jut eszembe, és nagyon hiányolja mindenki Pécset az élvonal futballtérképéről. Az utóbbi években többször is bizakodtunk, hogy lesz élvonalbeli csapat és lesz futballstadion, de aztán valahogy mindig másként alakult. A sport nem csak az egészségünk, a mindennapi jóllétünk szempontjából fontos, hanem a közösségteremtő ereje miatt is, amelyről sokaknak a Rátgéber László-féle kosárlabdaiskola jut eszébe, a Rátgéber Egyetem nagy hazai és nemzetközi sikerei. Ha ezt nézzük, akkor valóban, ebből a szempontból sokkal többet érdemelnének a pécsiek: ha már stratégiai ágazat lett Magyarországon a sport, és amilyen nagy fejlesztések zajlottak, annak megfelelően jó lenne itt is látni új létesítményeket!