Manjgafic néhány napja a gyermek születésének örülhetett, most pedig dobott 26/6 pontot a Körmendnek (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Pécsnek a köv...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindennapi mérkőzést élvezhettek, izgulhattak végig a szurkolók a pécsi NKA Arénában: a Csirke Ferenc által irányított hazaiaknak győzniük kellett ahhoz, hogy a rájátszásba kerüljenek, s a fiúk megcselekedték, amit megkövetelt a haza, megverték a Körmendet! A férfi meccs előtt a női csapat sajnos kikapott a Soprontól a negyeddöntő második felvonásán.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak erre a fontos csatára, amit jó volt látni, szinte színültig megtelt az NKA Aréna. Nem mellesleg a pécsi szurkolók is elkapták a fonalat ezen a meccsen, zúgott a lelátó, hatalmas energia jött tőlük – persze ezért a fiúk is nagyon sokat tettek a pályán.

Az első negyedben nagyon forrónak tűnt a helyzet, mert a Körmend rögtön ötös sebességi fokozatban kezdett, szórta a pontokat, nehéz volt tartani vele a lépést, főleg úgy, hogy a védekezés korántsem volt az igazi. A folytatásban azonban rákapcsolt az NKA Universitas Pécs, és amit a második tíz percben produkáltak a srácok, az tényleg fantasztikus volt! A védekezésükkel teljes mértékben megbénították a vendégeket, akik mindössze 8 (!) pontig jutottak, támadásban pedig szenzációs megoldásokat láthattunk: Nikolic olyan könnyedséggel táncolt át a védők között, és olyan szép ziccereket dobott, hogy vastapsot kapott, beindult Ibrahim Durmo és Fahrudin Manjgafic is, Kovács Péter pedig „megette” az ellenfelét. A nagyszünetben egészen elképesztő volt a különbség, 55-36-ra vezetett a pécsi csapat!

Fél lábbal már a rájátszásban volt!

Persze sokan érezték, hogy még egy ilyen negyedre nem sok sansz van, így tovább kell küzdeni a győzelemért. A vendégek tudták, hogy ez a meccs még nincs lefutva, mindent megtettek azért, hogy felzárkózzanak, ami sikerült is: a 29. percben 63-56-ot mutatott az eredményjelző. Ekkor ismét meleg volt a pite pécsi szempontból, ám Csirke Ferenc rendezni tudta a sorokat, s amikor Manjgafic bevágott a végén egy triplát, ismét sok volt közte (71-56).

Ilyen előnyt egy negyed alatt azért már nem illik elherdálni, nem is tettet ilyet a pécsi fiúk. Taktikusan kosarazva őrizték a különbséget, és ahogy teltek-múltak a percek, mindenki egyre biztosabb volt benne, hogy meglesz a bravúr, és a mezőny újonca, az NKA Universitas Pécs a legjobb nyolc között zárja az alapszakaszt. Így is lett, a mérkőzés 92-75-ös hazai győzelemmel ért véget, amit kellőképpen megünnepeltek a fiúk a pályán, a szurkolók pedig a lelátón, ezzel ugyanis eldőlt, hogy a következő szezonban is biztosan lesz pécsi csapat az élvonalban!

Csirke Ferenc: – Gratulálok a csapatnak az egész éves teljesítményéhez! Augusztus óta azért dolgoztak, hogy ezt véghezvigyék. Nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ez létrejöjjön, beszélhetnék itt edzőkről, játékosokról. Ez a csapat folyamatosan akart… Amikor például olyan motivációja van egy csapatnak, hogy playoffot tudunk ajánlani Ivica Mavrenskinek, aki lerakta ennek az alapjait, ezt a fajta mentalitást, ezt az akadémiai játékot, akkor könnyű dolgunk volt nekünk, edzőknek, akár az elődömnek, akár nekem, mert igazából csak a taktikával kellett foglalkoznunk. Mi a válogatott szünet óta nyertünk ötből négy mérkőzést, és úgy érzem, nagyon megérdemelten jutottunk a playoffba. Kedden megszületett Manjgafic kislánya, ez is egy plusz erőt adott akár a csapatnak, akár Fahrónak. Azt tudom mondani a pécsieknek, hogy ez egy igazán szerethető csapat, amellett, hogy talán még kosárlabdázni is tudunk. Úgyhogy várjuk a szurkolóinkat akár a kupadöntőre, illetve, miután a hetedik helyen végeztünk, az Alba elleni playoff-csatára.

NKA Universitas Pécs–Egis Körmend 92-75 (25-28, 30-8, 16-20, 21-19)

Férfikosárlabda-NB I. A csoport, 26. forduló. Pécs, NKA Aréna, 1300 néző. Vezette: Goda László, Frányó Péter, Horváth Csongor Béla. NKA Universitas Pécs: Nikolic 28/9, Kovács P. 3, Durmo 20, Manjgafic 26/6, Herger. Csere: Kerpel-Fronius 3, Walker 9/3, Scherer 3/3, Henry, Rátgéber T., Benke, Lados. Vezetőedző: Csirke Ferenc. Egis Körmend: Basic 6/6, Takács 9/3, Tolbert 21, Djogo 16/3, Konate 2. Csere: Durázi 3, Kiss M. 2, Morgan 5, Ferencz 11/9, Schmera, Doktor. Vezetőedző: Kocsis Tamás.

A férfi bajnoki előtt az NKA Universitas Pécs női csapata megpróbált egyenlíteni a Sopron elleni negyeddöntős párharcban. A remény nem sokáig élt, ugyanis érezhető volt, hogy a vendégek jobb passzban vannak, és ezt a meccset is meg fogják nyerni. Bár a nagyszünetben még csak három ponttal vezettek (35-38), a folytatásban növelték a különbséget, és végül 79-60-ra győztek. A pécsi lányok így nem jutottak be a legjobb négybe, és az 5-8. helyért folytathatják.

Jovan Gorec: – Ezt a mérkőzést nem most, hanem az alapszakaszban veszítettük el, akkor, amikor bizonyos hazai találkozókat nem nyertünk meg, emiatt nem kezdhettük itthon a rájátszást. Ráadásul a Sopron jó ritmusban „ébredt”, a Magyar Kupa megnyerése még lendületet is adott nekik.

NKA Universitas Pécs–Sopron Basket 60-79 (18-21, 17-17, 10-18, 15-23)

Nőikosárlabda-NB I. A csoport, negyeddöntő, 2. mérkőzés. Pécs, NKA Aréna, 300 néző. Vezette: Földházi, Söjtöry, Pozsonyi. NKA Universitas Pécs: Tadics 8/3, Wallace 4, Weninger 11/6, Mérész 2, P. Williams 8. Csere: Szmailbegovics 10/3, Kiss A., M. Williams 12/6, Simon Zs., Olawuyi 4, Laczkó 1. Vezetőedző: Jovan Gorec. Sopron Basket: Papp K. 8, Böröndy 20/15, Sitku 2, Varga A. 8/3, Brooks 13. Csere: Mompremier 14, Fegyverneky 11/3, Toman 1, Kókai, Szikszai, Jevtovics 2. Vezetőedző: Gáspár Dávid.