Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem igazán van annál jobb dolog, mint nyáron vízparton, illetve vízen lenni. Nos, azokról a gyerekekről lerí, hogy mennyire élvezik, amit csinálnak, akik a Pécsi Kajak-kenu Club szervezésében vesznek részt az orfűi napközis, illetve ottalvós, sátrazós táborokban. Szerencsére nagyon sokan vannak!

Az utóbbi hetekben sokszor annyi kisgyerek szállt vízre a Csaba András Vízisport Központnál, hogy alig lehetett tőlük látni a Pécsi-tó vizét. Nagyon sokan kóstoltak bele az elmúlt időszakban a kajakozásba, kenuzásba, és persze folyamatosan nyomták az edzéseket azok is, akik már régebb óta ennek a sportágnak hódolnak.

– Tényleg sok a gyerek, aminek természetesen nagyon örülünk – fogalmazott a Pécs Aktuálnak ifj. Csaba András, a PKKC vezetőedzője. – Az utóbbi hetekben közel kétszázan biztosan megfordultak nálunk a napközis és az ottalvós, sátrazós táborokban, és ha ehhez hozzávesszük, hogy hányan jönnek még sárkányhajózni, kajakozni a sporttáborból, akkor máris több száznál tartunk. Legutóbb például az Újpest kölyök és ifi csapatát láttuk vendégül, de voltak nálunk egy hónapig ukránok is edzőtáborozni.

Zajlik tehát az élet a kajakosoknál, nem csoda, hogy bővíteni kellett az edzői stábot. Házon belül oldották meg, hiszen Szmrtyka Rebeka befejezte az élsportot, s mostantól ő oktatja az alapokra a kezdőket.

A szülők fejében rendszerint ott motoszkál a gondolat, el merjék-e vinni a gyereket a vízre, nem korai-e, nem veszélyes-e, egyáltalán, mikortól vághatnak bele a kajakozásba.

„Hét-nyolc éves kortól már jöhetnek a gyerekek, akiket fokozatosan szoktatunk hozzá a vízhez. Eleinte mindig olyan jellegű foglalkozásokat tartunk, amelyek során csapatban, társaságban vannak, sárkányhajóznak, indián kenuban eveznek, aztán túrakajakoznak. Ezt követően jöhet az eszkimó kajak, amely stabil, fordulékony, játékos felkészítésre abszolút alkalmas. A gyerekek a vízen nőnek fel, ott szocializálódnak.”

A nyári időszak a PKKC versenyzői számára is sűrű, hajtós, hiszen ekkor van a szezon. A regionális viadalokon már túl van a mezőny, most már mindenki az országos bajnokságokra készül – köztük a pécsiek/orfűiek is.

– A masters országos bajnokságon nagyon sok érmet, jó helyezést szereztünk. A Győrben megrendezett maratoni magyar bajnokságon az ifiknél Szmrtyka Hannah nagyon közel volt ahhoz, hogy a szekszárdi Vígh Viviennel kvalifikálják magukat a dániai Európa-bajnokságra, a második helyen voltak, amikor sajnos borultak. Visszamásztak, negyedikek lettek, de ez nem volt elég. Ez azért eléggé fájt. De még nincs vége az évnek, készülnek a világbajnoki válogatóra, megpróbálják kiharcolni a vébérészvételt!

A hétvégén Szegeden rendezik meg a serdülő, ifi és U23-as ob-t. Utóbbin szép eredményekre számítanak Krikler Zsombortól, akivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a vidékbajnokságon öccsével, Zalánnal együtt versenyeztek – jó volt látni, ahogy együtt küzdött a két Krikler! Meg is volt az eredménye, K2 U23 500 méteren harmadik, 1000 méteren második helyen végeztek.

A masters ob PKKC-s eredményei. Első helyezettek: Szmrtyka Rebeka–Kugler Attila–Fekete László–Seres Barbara (K4 vegyes szabadidős és egyetemi 500), Kugler Attila–Seres Barbara (K2 vegyes masters 200), Szmrtyka Rebeka–Kugler Attila–Fekete László–Seres Barbara (K4 vegyes szabadidős és egyetemi 200). Másodikak: Szmrtyka Rebeka (K1 szabadidős és egyetemi 200), Kugler Attila–Demeter István (K2 masters 200). Harmadikak: Kugler Attila–Fekete László (K2 masters 500). Negyedik: Füzi István (C1 szabadidős és egyetemi 200). Ötödikek: Fekete László (K1 masters 500), Szmrtyka Rebeka–Fekete László (K2 szabadidős és egyetemi 200). Hatodik: Füzi István (C1 szabadidős és egyetemi 500).

A vidékbajnokság PKKC-s eredményei. Első helyezettek: Krikler Zsombor (K1 U23 500 és 1000 méteren is). Másodikak: Krikler Zsombor–Krikler Zalán (K2 U23 1000). Harmadikak: Fekete László–Fodróczi Vilmos–Krikler Zsombor–Kugler Attila (K4 felnőtt 1000), Krikler Zsombor–Krikler Zalán (K2 U23 500), Szmrtyka Hannah (K1 ifi 500). Negyedikek: Fekete László–Fodróczi Vilmos–Krikler Zsombor–Krikler Zalán (K4 felnőtt 500), Fodróczi Vilmos (K1 felnőtt 500 és 1000 méteren), Fodróczi Vilmos–Kugler Attila (K2 felnőtt 1000), Szalai Bálint–Takács András–Tavi Kristóf–Vásárhelyi Gergő (K4 kölyök 2000), Szmrtyka Hannah (K1 ifi 1000). Hatodikak: Óbert Panna–Vadászi Hanka (K2 serdülő 1000). Hetedik: Tavi Kristóf (K1 kölyök 1000). Nyolcadik: Krikler Zalán (K1 ifi 1000). Tizennyolcadik: Szokics Levente (K1 kölyök 2000).